Lemond az ír miniszterelnök

külföld
2017 május 18., 07:10
comments 11
Enda Kenny, a távozó ír miniszterelnök az EU vezetőinek április 29-i brüsszeli csúcstalálkozóján.
photo_camera Enda Kenny, a távozó ír miniszterelnök az EU vezetőinek április 29-i brüsszeli csúcstalálkozóján. Fotó: JOHN THYS/AFP

Tizenöt, az ír politika élvonalában töltött év után visszavonul a közélettől Enda Kenny ír miniszterelnök. Kenny hat éve vezeti az ír kormányt, miniszterelnöksége alatt lábalt ki az ország a 2008-2009-es pénzügyi világválság miatti recesszióból.

Kenny 15 éve lett a jobbközép Fine Gael elnöke, amit 2011-ben választási győzelemre is vezetett. Szerdai bejelentése hónapok óta tartó spekulációknak vetett véget.

Kenny bejelentése szerint a Fine Gael elnöki posztjáról azonnal távozik, a kormányfői tisztet viszont utódja megtalálásáig még betölti. "Hangsúlyoznám, hogy mekkora megtiszteltetés és kiváltság volt a pártunkat vezetni az elmúlt 15 évben, ellenzékben és kormányon is" - jelentette be szerda este a párt parlamenti frakciójának találkozóján, amit a résztvevők "érzelmesnek" írtak le.

Kenny a nagy pénzügyi világválság után került hatalomra. A válság különösen keményen érintette Írországot, ahol a bankrendszer mellett a gazdaság motorjának számító építőipar is összeomlott. Kenny vezetésével az ország kilábalt a válságból, a bankrendszer stabilizálódott, a munkanélküliség pedig 15 százalékról 7 százalékra csökkent, írja a Financial Times.

A lap értesülései szerint két nagy esélyes van Kenny posztjára:

  • Simon Coveney, a lakhatásért felelős miniszter;
  • Leo Varadkar, a szociális ügyek minisztere.

Közülük a 44 éves Coveney a beágyazottabb, egy, az ír politikában mindig is meghatározó Cork városát uraló politikai dinasztia sarja. A 38 éves Varadkart liberális modernizálónak tartják. Kenny távozása bejelentésekor azt mondta, reményei szerint június 2-ig lezárulhat az utódlás kérdése.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.