Trump kirúgott nemzetbizonsági főtanácsadója nem működik együtt az ellene folyó nyomozással

külföld
2017 május 18., 15:57
comments 237

Michael Flynn tábornok, aki kevesebb, mint egy hónapig volt Donald Trump elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, egy republikánus szenátor nyilatkozata szerint nem működik együtt az ügyében folyó nyomozással.

Richard Burr, a hírszerzéssel foglalkozó szenátusi bizottság republikánus elnöke elmondta, hiába kértek be rengeteg dokumentumot a nyugalmazott tábornoktól, ezeket még mindig nem kapták meg. "Úgy tűnik, nem működik együtt" – mondta, bár később hozzátette, még lehet egy-két napja pótolni a hiányosságokat.

Flynn azért került a nyomozások célkeresztjébe, mert úgy fogadott el pénzeket Törökországtól és Oroszországtól, hogy erről nem számolt be senkinek, és nem regisztrált külföldi ügynökként. Az utóbbi másfél hétben dübörgő Washingtoni botránynak is ő áll a középpontjában: Donald Trump minden bizonnyal azért rúgta ki az FBI-igazgatóját, James Comey-t, mert az nem volt hajlandó befejezni a Flynnel szemben folytatott nyomozást. A helyzet feloldására különleges ügyészt neveztek ki tegnap, hogy ő vezesse a Trump-csapat és az orosz kampány összejátszásáról szóló nyomozást.

Donald Trump és Michael Flynn kampányolnak
photo_camera Donald Trump és Michael Flynn kampányolnak Fotó: GEORGE FREY / AFP

Éppen tegnap derült ki, hogy Flynnről már azelőtt tudták a Trump-csapatban, hogy nyomozás folyik ellene, mielőtt beiktatták volna az elnököt és kinevezték Flynnt főtanácsadónak, aki ebben a pozíciójában gyakorlatilag az összes nemzetbiztonsági titokhoz hozzáfért. Ráadásul egy alkalommal a török álláspont védelmében foglalt állást, ezért csúszott a kurdok felfegyverzése az ISIS elleni háborúban.

Leváltása után Flynn jelezte, hogy ha immunitást kap, akkor kész tanúkét együttműködni a Trump-kampánycsapat és az orosz rezsim között folyó nyomozásokkal.

A Reuters eközben új, titkosszolgálati forrásokkal megtámogatott cikkel jelentkezett, amiben azt írják:

Trump csapata legalább 18 alkalommal volt telefonos és emailkapcsolatban a Kremlhöz kötődő személyekkel a kampány utolsó hét hónapjában.

Ezek között vannak eddig nem ismert üzenetváltások Flynn és a washingtoni orosz nagykövet, Szergej Kiszljak között. Ez azért érdekes, mert Trump a mai napig tagadja, hogy összebeszélt volna az oroszokkal, akik az amerikai titkosszolgálatok egyöntetű véleménye szerint az amerikai választások befolyásolására törekedtek.

A Reuters szerint a megnyert választások után arról tárgyalt Flynn és Kiszljak, hogy egy titkos, az amerikai nemzetbiztonsági bürokrációt megkerülő kommunikációs csatornát hozzanak létre Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A Trump-csapatban ugyanis úgy látták, hogy a nemzetbiztonsági csapatban ellenségesek lennének egy oroszbarátabb külpolitikai iránnyal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.