Trump kirúgott nemzetbizonsági főtanácsadója nem működik együtt az ellene folyó nyomozással

Michael Flynn tábornok, aki kevesebb, mint egy hónapig volt Donald Trump elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, egy republikánus szenátor nyilatkozata szerint nem működik együtt az ügyében folyó nyomozással.

Richard Burr, a hírszerzéssel foglalkozó szenátusi bizottság republikánus elnöke elmondta, hiába kértek be rengeteg dokumentumot a nyugalmazott tábornoktól, ezeket még mindig nem kapták meg. "Úgy tűnik, nem működik együtt" – mondta, bár később hozzátette, még lehet egy-két napja pótolni a hiányosságokat.

Flynn azért került a nyomozások célkeresztjébe, mert úgy fogadott el pénzeket Törökországtól és Oroszországtól, hogy erről nem számolt be senkinek, és nem regisztrált külföldi ügynökként. Az utóbbi másfél hétben dübörgő Washingtoni botránynak is ő áll a középpontjában: Donald Trump minden bizonnyal azért rúgta ki az FBI-igazgatóját, James Comey-t, mert az nem volt hajlandó befejezni a Flynnel szemben folytatott nyomozást. A helyzet feloldására különleges ügyészt neveztek ki tegnap, hogy ő vezesse a Trump-csapat és az orosz kampány összejátszásáról szóló nyomozást.

Donald Trump és Michael Flynn kampányolnakFotó: GEORGE FREY / AFP

Éppen tegnap derült ki, hogy Flynnről már azelőtt tudták a Trump-csapatban, hogy nyomozás folyik ellene, mielőtt beiktatták volna az elnököt és kinevezték Flynnt főtanácsadónak, aki ebben a pozíciójában gyakorlatilag az összes nemzetbiztonsági titokhoz hozzáfért. Ráadásul egy alkalommal a török álláspont védelmében foglalt állást, ezért csúszott a kurdok felfegyverzése az ISIS elleni háborúban.

Leváltása után Flynn jelezte, hogy ha immunitást kap, akkor kész tanúkét együttműködni a Trump-kampánycsapat és az orosz rezsim között folyó nyomozásokkal.

A Reuters eközben új, titkosszolgálati forrásokkal megtámogatott cikkel jelentkezett, amiben azt írják:

Trump csapata legalább 18 alkalommal volt telefonos és emailkapcsolatban a Kremlhöz kötődő személyekkel a kampány utolsó hét hónapjában.

Ezek között vannak eddig nem ismert üzenetváltások Flynn és a washingtoni orosz nagykövet, Szergej Kiszljak között. Ez azért érdekes, mert Trump a mai napig tagadja, hogy összebeszélt volna az oroszokkal, akik az amerikai titkosszolgálatok egyöntetű véleménye szerint az amerikai választások befolyásolására törekedtek.

A Reuters szerint a megnyert választások után arról tárgyalt Flynn és Kiszljak, hogy egy titkos, az amerikai nemzetbiztonsági bürokrációt megkerülő kommunikációs csatornát hozzanak létre Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A Trump-csapatban ugyanis úgy látták, hogy a nemzetbiztonsági csapatban ellenségesek lennének egy oroszbarátabb külpolitikai iránnyal szemben.