A kirúgott FBI igazgató feljegyzése szerint Trump arra kérte, hogy állítsa le a Michael Flynn ellen zajló nyomozást

külföld
2017 május 16., 19:46
comments 140

Amikor februárban a Fehér Házban járt James Comey, az FBI azóta kirúgott igazgatója, Donald Trump elnök azt kérte tőle, hogy a szövetségi nyomozóiroda állítsa le a vizsgálatot Trump menesztett biztonsági tanácsadójával, Michael Flynn-nel szemben. Erről Comey a találkozó után egy feljegyzést készített, számolt be most róla a New York Times

Ennek a feljegyzésnek a létezése a legvilágosabb bizonyítéka lehet annak, hogy az elnök megpróbálta közvetlenül befolyásolni az igazságügyi minisztérium és az FBI nyomozását a Trump-stáb egyes tagjai és Oroszország közötti viszony mibenlétével kapcsolatban. 

photo_camera Jomes Comey a március 20-i képviselőházi meghallgatásán. Fotó: Drew Angerer/Getty Images

Comey egy nappal azután találkozott az elnökkel, hogy Flynn lemondott. A feljegyzés létéről két olyan ember beszélt a lapnak, akik olvasták azt. A lap cikke szerint ez a feljegyzés is egy eleme volt azoknak a dokumentumoknak, amiket az FBI azóta leváltott igazgatója állított össze arról, hogy mit tapasztalt úgy, mint az elnök helyteleníthető kísérletét arra, hogy befolyásolja a folyamatban lévő nyomozást. 

A feljegyzés tényét Comey állítólag vezető FBI hivatalnokokkal is megosztotta. A feljegyzés alapján a beszélgetés során Trump arról győzködte Comey-t, hogy Flynn remek fickó, és reméli, hogy ejtheti ezt az ügyet, mert Flynn nem csinált semmi rosszat. 

A Fehér Ház közleményben tagadta, hogy a feljegyzésben leírt események megtörténtek volna. Az FBI nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit, de az ideiglenes igazgató, Andrew McCabe múlt heti szenátusi meghallgatásán arról beszélt, hogy nem tud arról, hogy gátolni akarták volna a nyomozásukat. 

A lapnak két forrás is azt állítja, hogy Comey minden beszélgetéséről, amit akár telefonon, akár személyesen folytatott elnökökkel, hasonló feljegyzéseket készített. Ezek egy része titkosított dokumentumnak számít, de ez a bizonyos feljegyzés elvileg nem az. 

Trump múlt héten rúgta ki Comey-t az FBI éléről, és egyelőre sem neki, sem a kormányából senkinek nem sikerült igazán racionális okot felmutatnia, hogy mindez miért történt. Az esetből meglehetősen nagy belpolitikai botrány lett, amit csak azzal sikerült kicsit tompítani, hogy azóta még nagyobb botrány lett abból, hogy Trump titkosított hírszerzési információkat adott át az oroszoknak. De a NY Times cikkének hála elképzelhető, hogy szerdán újra Comey kirúgása lesz a fő téma Washingtonban.

Trump nemsokkal a kirúgés után Twitteren meg is fenyegette Comey-t, hogy nehogy eszébe jusson szivárogtatni valamit, mert akkor előkerülhetnek felvételek kettejük beszélgetéséről.  (NYTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt