Theresa May megzabolázná az internetet

INTERNET
2017 május 19., 17:39
comments 320

„Egyesek szerint nem a kormány dolga, hogy szabályozza a technológia és az internet világát. Mi másképp gondoljuk.”

- áll a brit kormány közleményében, amiben az internetet érintő alapvető szabályozásai változásokat lengettek be. A BuzzFeednek vezető brit konzervatív politikusok megerősítették, hogy Theresa May miniszterelnök és kormánya 

komoly korlátozásokat vezetne be azt illetően, hogy az emberek mit posztolhatnak és oszthatnak meg az interneten.

A kormányzati közlemény szerint a tervezett változásokkal Nagy-Britannia az internet szabályozásának úttörője lesz.

Az utóbbi időben a brit hatóságoknak egyre komolyabb ellenőrzési lehetőségeket garantáló törvények születtek: a webáruházaknak például muszáj tárolniuk, hogy a vevőik milyen termékek között böngésztek, az üzenetküldő szolgáltatásokat pedig kényszerítették, hogy kormányzati kérésre kiadják a kuncsaftjaik beszélgetéseit. A mostani közlemény szerint ez jó irány, de van még hová fejlődni: a terroristáknak nem maradhat semmilyen biztonságos hely az interneten, ahol titokban tudnak egymással kapcsolatot tartani. Ehhez pedig az kell, hogy a kormány minél többet lásson az interneten zajló kommunikációból.

A kormány erősebben szabályozná azt is, hogy milyen tartalmakat lehet posztolni a közösségi médiában, és milyeneket nem, és az olyan cégeket, mint a Facebook, felelőssé tenné a szabályok betartásáért. A szolgáltatókat arra is kötelezné a kormány, hogy minden olyan posztot töröljenek, ami 18 évesnél fiatalabb személytől származik.

Ezen kívül a kormány a tervek szerint megnehezíthetné azt is, hogy az emberek pornót vagy más, veszélyesnek minősített tartalmat böngésszenek. Akár meg is tilthatnák a Google-nek, hogy pornóoldalakat is listázzon a kereséséi találatai közt. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.