Magyarország nagyon rosszul járhat a robotizációval

TECH
2017 május 21., 14:19
comments 284

A Bloomberg szerint súlyos következményei lehetnek a robotizációnak a fejlődő piacgazdaságokra illetve a gazdasági nagyhatalmak által kiszervezett gyáraknak otthont adó periférikus és félperiférikus országokra nézve.

A hírügynökség a Moody's Investors Service jelentésére hivatkozva azt írja: azzal hogy az Egyesült Államok, Japán és Németország egyre nagyobb súllyal támaszkodik az automaziálódó technológiákra, egyre kisebb igényük jelentkezik arra, hogy gyáraikat olyan országokban működtessék, ahol képzett, de az otthoninál érzékelhetően olcsóbb munkaerőt tudnak foglalkoztatni. (Az USA, Németország, Kína, Japán és Dél-Korea, tehát a legmodernebb tecnológiák gyártói hajtják végre a robottechnológiai beruházások 75 százalékát.) 

A jelentés külön kiemeli a közép-európai országok, Magyarország, Csehország és Szlovákia kitettségét, az ázsiai térségből Vietnámot, Malajziát és Thaiföldet említi. A Moody's szerint a gyári exportra berendezkedett országokat üti majd meg leginkább a technológiai átalakulás, mert ugyan az automatizált üzemek komoly befektetéseket igényelnek, működtetésük sokkal olcsóbb, mint Kelet-Európában vagy Délkelet-Ázsiában létesíteni gyárakat, ezért ezeknek az országoknak érdemes lehet újragondolni a foglalkoztatási- és gazdaságpolitikájukat. 

2013 és 2015 között Magyarországon, Szlovéniában, Csehországban és Szlovákiában a GDP átlag fele származott a különböző technológiai termékek exportjából vagy ahhoz kapcsolódó tevékenységből, míg Thaiföld GDP-jének 30, Malajzia GDP-jének 35, Vietnám GDP-jének 31 százaléka származott hasonló a forrásból.

Az, hogy mely országok járnak jól majd a változásokkal, a Moody's elemzői szerint azon is múlik,miként reagál arra az adott ország kormánya, hogyan alakulnak a magáncégek befektetési stratégiái és mennyire rugalmas az érintett ország munkaerőpiaca. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.