Mesterlövészeket vetnének be a tüntetők ellen a venezuelai hadsereg tábornokai

külföld
2017 május 21., 05:57
comments 99
Tüntetők menekülnek a rendőrök elől Caracasban 2017. május 20-án, a kormányellenes tiltakozások 50. napján.
photo_camera Tüntetők menekülnek a rendőrök elől Caracasban 2017. május 20-án, a kormányellenes tiltakozások 50. napján. Fotó: CARLOS BECERRA/Anadolu Agency

A Miami Herald egy Venezueláról korábban is megbízható információkat közlő washingtoni forrása szerint a venezuelai hadsereg tábornokai már polgárháborúra készülnek, ezért azt fontolgatják, hogy

mesterlövészeket kéne bevetni a kormányellenes tüntetők ellen.

A forrás erről hangfelvételt is mutatott a lap munkatársának. Ezen a tábornokok a mesterlövészek bevetésének törvényességét és veszélyeit vitatták meg. Hivatalosan és nyilvánosan a hadsereg tagadja, hogy halálos erővel lépne fel a tüntetéseken, bár azoknak már 40-nél is több halottja volt az elmúlt ötven napban.

Szombaton ugyanis már ötvenedik napja tüntettek folyamatosan Nicolás Maduro elnök és kormánya ellen. A szombati tüntetéseken országszerte több százezren vettek részt, csak a fővárosban, Caracasban 160 ezren.

Ezen a "milliók menetének" nevezett tüntetésen heves összecsapások robbantak ki a biztonsági erők és az aktivisták között. A könnygázzal és kövekkel vívott harcban legalább 46-an sérültek meg. Az El Nacional szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy egy autós szándékosan gázt adva hajtott bele a tüntetők tömegébe Caracasban. A venezuelai lap úgy tudja, egy embert súlyos sérülésekkel kórházba szállítottak, míg a jármű vezetője - aki ellen körözést adtak ki - betört szélvédőjű kocsijával elhajtott a helyszínről.

"Minél nagyobb az elnyomás, annál erősebb az ellenállás és a Venezueláért folytatott harc" - hangoztatta Henrique Capriles ellenzéki vezető a caracasi belügyminisztérium épületéhez tartó meneten. "Bandita, korrupt, tűnj el" - üzente Madurónak az ellenzéki politikus.

A fővároson kívül mind a 23 venezuelai szövetségi államban tüntettek. Az április eleje óta tartó tiltakozások és fosztogatások során eddig 48-an vesztették életüket, és több mint 2000-en kerültek őrizetbe. Egy venezuelai civil szervezet összesítése szerint április 1-jétől 2614 embert vettek őrizetbe a tüntetések miatt. (Via MTI, Miami Herald)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.