Svájc megkérdezte állampolgárait, akarnak-e atomenergiát. Nem akarnak, úgyhogy többet nem lesz

külföld
2017 május 21., 15:41
comments 580
A Svájc északi területein fekvő goesgen-i nukleáris erőműve is hamarosan bezárják.
photo_camera A Svájc északi területein fekvő goesgen-i nukleáris erőműve is hamarosan bezárják. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A svájci államszövetség kormánya népszavazást írt ki arról a tervezett törvényről, amely fokozatosan kivezetné az atomenergia-felhasználást Svájcban, leállítaná az atomreaktorokat, megtiltaná újak létesítését, és megújuló energiaforrásokra alapozná az ország energiaellátását. A közszolgálati SRF tévé exit polljai szerint az urnáknál megjelent 42 százaléknyi szavazópolgár 58 százaléka egyetértett a céllal, és leszavazta az atomenergiát. 

Az ellenzők elsősorban azért aggodalmaskodtak, mennyi plusz költséget fog ez jelenteni ez az állampolgráoknak. A kritikusok szerint akár 3200 frank pluszköltséget is jelenthet az átállás háztartásonként, viszont az energiaügyi minisztérum szerint a havi számlán felül maximum 40 frank plusz költséget jelent majd a megújulókra történő átállás.

A svájci kormány, a némethez hasonlóan, a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után vette napirendre a kérdést. Az MTI szerint jelenleg 4 atomerőmű és 5 reaktor működik az országban; a nukleáris energia biztosítja Svájc energiaellátásának 35 százalékát, a vízi energia aránya pedig jelenleg 60 százalék. Egy atomreaktor leállítására már 2019-ben sor kerülhet. (ABC / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.