A legendás Kilian Jornet megmászta a Mount Everestet fix kötelek és oxigén nélkül

Fotó: Kilian Jornet

Hétfőn, helyi idő szerint délben Kilian Jornet a sikeres csúcstámadás után visszaért a magaslati alaptáborba - jelentette be az ultrasportoló stábja Jornet expedíciós blogján. A világhírű sportoló 26 órás mászás után, vasárnapról hétfőre virradóra, éjféltájban jutott fel az Everestre, az északi fal hagyományos útvonalán keresztül, oxigénpalack vagy rögzített kötelek használata nélkül. Újabb 12 órába telt neki a leereszkedés a 6500 méteren található felső táborig. Az eredeti terve az volt, hogy az 5100 méteren található, a Rombuk kolostornál felállított alaptáborig ereszkedik, odáig, ahonnan a csúcstámadást megindította.

De aztán kicsit másképp alakult:

7700 méterig minden a tervek szerint zajlott, jó fizikai állapotban éreztem magam, de innentől kezdve hasfájás gyötört, talán vírusfertőzés miatt. Onnantól kezdve nagyon lassan jutottam előre és sűrűn meg kellett állnom regenerálódni. Végül éjfélkor mégis sikerült feljutnom a csúcsra

- mondta Jornet az expedíciós blognak.

A stábja bejelentette, hogy a betegsége miatt az expedíció itt a felső táborban ér véget a tervezett alaptábor helyett.

A 171 centi magas, 58 kilós katalán Kilian Jornet a kortárs hegymászás Mozartja: kétezer méter magasan nőtt fel egy kunyhóban a Pireneusokban, apja hegyivezető, az első háromezresét három, első négyezresét hatéves korában mászta meg, azóta pedig egyszerre számít világsztárnak magahegyi futásban, ultrafutásban, túrasízésben és hegymászásban. Jó pár híres hegyen - Mont Blanc, Matterhorn, Denali - tartja a sebességi rekordot, magashegyi futásban és hegymászásban is.

Az Everest a Summits of my life, vagyis az Életem csúcsai nevű, többéves mászóprojektjének az utolsó állomása. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.