Egy indiai hegymászónő megdönthette a dupla-Everest-mászás világrekordját

Anshu Jamsenpa 2011-ben az érmeivel, amit a nepáli kormánytól kapott azután, hogy tíz napon belül kétszer is megmászta az Everestet. Most öt napon belül sikerült neki a bravúr.Fotó: BIJU BORO/AFP

Anshu Jamsenpa május 16-án és május 21-én is megmászta az Everestet, ezzel minden bizonnyal megdöntötte a kettős Everest-mászás női világrekordját. A mászásait még hitelesítenie kell az ilyen rekordokat jegyző Guinness Rekordok könyvével.

A korábbi rekord hét nap volt, azt a nepáli Chhurim Sherpa állította fel még 2012-ben.

Jamsenpa amúgy hat éven belül másodszor mászta meg gyors egymásutánban kétszer is a világ legmagasabb hegyét, 2011-ben tíz nap különbséggel jutott fel kétszer a csúcsra. Azóta kétszer sikertelenül próbálkozott a dupla csúcsmászással, 2014-ben egy lavina, 2015-ben a legendás Hillary-lépcsőt is elpusztító nepáli földrengés akadályozta meg a második csúcskísérletében.

Jamsenpa idei második, sikeres csúcskísérlete amúgy egy elég drámai napra esett. Május 21-én három hegymászó is életét vesztette, egy negyedik pedig eltűnt. (Via BBC

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.