Így tippeltünk mi - Premier League, szezonzáró

Lac
futball
2017 május 22., 07:26

Vasárnap késő délután véget ért a Premier League 2016/17-es idénye, mi viszont nem pihenünk: itt az ideje megnézni, mennyire voltak jók az üveggömbjeink a szezon elején, amikor mindegyik szerzőnk tíz kérdésre válaszolva adta le tippjeit az idei szezonra. Direkt ezt a linket másoltuk be, hiszen a kommentjeitek még mindig elérhetőek, így ti is ránézhettek, mennyire találtátok telibe a dolgokat, esetleg mekkora luftokat rúgtatok. Jóslatok és a valóság, azaz - ahogy tavaly mc_deere is írta - hamut szórunk a fejünkre, megszaggatjuk ruháinkat, és elismerjük, mi sem értünk jobban ehhez a gyönyörű játékhoz, mint Bognár György és Puhl Sándor szerelemgyereke.

Előre tudtuk...
photo_camera Előre tudtuk... Fotó: BEN STANSALL/AFP

A bajnoki címnek őszi, tizenhárom meccses győzelmi szériájával megágyazó Antionio Contét és csapatát az Arsenal elleni 3-0 után minden nagyobb szigetországi és hazai szakértő leírta - nálunk azonban három szerző is már a szezon előtt bajnoki címet várt az olasztól. king_aranarth-nak, newsee-nak és rocknrollának jár a keksz, a többieknek viszont semmi épkézláb mentségük nem lehet, miután a nyáron mindenkit beszippantott a Pep- és Pogba-hype. psychocskát nem, de őt itt ennél a menüpontnál nem roastolnánk, legyen elég neki az a teher, hogy Wengerre tett...

A Top4 megtippelésénél gyakorlatilag mindenki elbújhat - ismét csak king_aranarthot kivéve -, a Spurs-t ugyanis senki nem várta a BL-helyekre. Lac csak a hatodikra, Stanley is csak az 5.-6. hely valamelyikére, úgyhogy most megyünk és jól el is szégyelljük magunkat, még mielőtt a helyi nagyszámú Spurs-ös kommuna ránk talál. Peet szerint “ha az Arsenal nem jutna be a legjobb 4 közé, akkor valószínűleg elkezdene visszafelé forogni a föld”, úgyhogy lehet, hogy tegnap óta más az irány, csak még nem vettük észre.

Végső búcsú?
photo_camera Végső búcsú? Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A kiesőkre való tippelésnél csapatunk hölgy tagja viszi a pálmát: svit-kona hármukból kettőt is sikeresen eltalált (Hull City, Sunderland). Egy bolond százat csinál alapon viszont a Burnley-t kábé mindenki a veszélyeztetettek közé sorolta - ennek ellenére Sean Dyche alaposan ránk cáfolt. Érdekes módon Moyes mestert és a Sunderlandet mindenki a laza középmezőnybe várta, ehelyett a skót jövőre több, mint tíz év után újra a Purgatóriumban találja magát.

A legnagyobb európai kupamenetelőket senki, azaz senki nem találta el, a Leicestertől például szerzőink nagy többsége sima kiesést várt a Bajnokok Ligája csoportkörében. Ehhez képest a korábban Ranieri, majd később Shakespeare által vezérelt gárda csak a negyeddöntőben búcsúzott, legjobb angol csapatként, egy körrel felülmúlva a legjobb 16 között kieső Manchester City-t és az Arsenalt. Az Európa Ligát nálunk mindenki leszarta minimális érdeklődéssel nézegette csak a szezon kezdetén, de talán az akkor még lenézőbben nyilatkozó Unitedes kollégák is rágják majd kicsit a körmüket szerdán, amikor az Ajax elleni meccstől függ majd csapatuk jövő évi BL-szereplése.

Nem ő lett az év vicce...
photo_camera Nem ő lett az év vicce... Fotó: LINDSEY PARNABY/AFP

Az év vicce kategóriában két Unitedes kolléga is rettenetesen mellélőtt. Stanley úgy vélekedett, hogy Pochettinon nevetünk majd, ahogy képtelen lesz feljebb jutni az 5.-6. helynél a Spurs-szel. Ki gondolta volna akkor, hogy a jóslat a szezon végén tökéletesen valóra válik - a Manchester Uniteddel… Beyonder pedig azt érezte, hogy Abramovics “fokozatosan jön majd rá, hogy Contétől minden kaphat, csak szexifutballt nem.” Még ha a végén be is csúszott pár 1-0, meg olaszos bekkelés, azért mégiscsak bajnoki cím, rekordmennyiségű győzelem és sok gól szegélyezte Antonio első PL-idényét.

Az “Év Játékosa” tippek között Lac zseniálisan érezte meg Hazard és Kanté világklasszis szezonját, úgyhogy ezekért a kommentmezőben le is aratja majd a babérokat. Sokan írták még Allit, Coutinhot és de Bruyne-t, így azt talán kijelenthetjük, barszareál-scoutoknak akár mi is elmehetnénk, mindenképpen a fent említett öt úriember tartozott az idei szezon legfénylőbb csillagai közé. Alexis Sánchezt pedig valószínűleg csak azért nem írta senki, mert a kérdésfeltevésnél a spanyol gigászok következő célpontját akartuk kideríteni, a chilei pedig már járt arrafelé.

Az Év Fiatalja, Anthony Martial - egy másik univerzumban
photo_camera Az Év Fiatalja, Anthony Martial - egy másik univerzumban Fotó: IAN KINGTON/AFP

Az “Év Fiatalja”-cím várományosai között találhatunk megmosolyogtató tippeket: mc_deere szerint az évet a United balszárnyának kellett volna dominálnia Shaw-val és Martiallal - kár, hogy ketten együtt összesen játszottak 35 meccset, többnyire csereként. Előkerült még Jordon Ibe (wtf, Stan?!), valamint Michy Batshuayi is, akinek - bár egyetlen értékelhető mozdulata eldöntötte a bajnoki cím sorsát - nem sok szerep jutott Conte bajnokcsapatában.

A kupagyőzteseknél meglepően sokan találták el, hogy az FA-kupában ott lesz a döntőben “a bajnoki versenyfutásból idejekorán kiszálló” Chelsea, cserébe viszont senki nem látta meg üveggömbjében a United Ligakupa-sikerét. A legviccesebb talán Beyonder Sunderland-tippje volt az utóbbi trófeára, de többen is úgy vélték, hogy a Liverpool, a West Ham esetleg a Stoke is odaérhet. Nem így lett.

Ligakupa-győzelem helyett pofáraesés jutott Januzajéknak
photo_camera Ligakupa-győzelem helyett pofáraesés jutott Januzajéknak Fotó: BEN STANSALL/AFP

A legnagyobb meglepetések között helyesek voltak megérzéseink: az Everton okosan erősített a nyáron, és Koeman mester segítségével a Top 6 közvetlen nyomába szegődtek. Talán jövőre még inkább meg tudják őket szorongatni, bár ehhez Lukaku megtartására is szükség lenne. Amivel viszont nagyon mellélőttünk, az a Boroval szemben támasztott - most már kijelenthetjük, hogy - irreális elvárások tömkelege: sokan nyugodt, felsőházas szezont vártak az újonctól, Lac még azt is képes volt beírni - valószínűleg különböző tudatmódosító szerek hatása alatt -, hogy esetleg a Top6 közé is odaférhetnek, Costigan pedig Karankát várta az Év Edzőjének is. Nem is tévedhettünk volna ennél nagyobbat.

Fantasy-bajnokság és tippverseny

És akkor pár szó a minden beharangozó alján megénekelt tippversenyről, valamint fantasy-bajnokságról. Fenteziben - bár az utolsó játéknapon csak 49 pontot szákolt be - az egész szezon alatt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó FC Stred csapata diadalmaskodott, Thomas Darida menedzselése mellett. Mögötte aránylag tisztes távolságban lemaradva - amolyan Spursösen követve a listavezetőt - a második helyre futott be Nagy Dávid és a Sidaz Jack. A bronzérmet - mindössze 5 pont különbséggel megelőzve a 4. helyezettet - a Szekszárd gárdája gyűjthette be, Szűcs Valentin irányításával. Nem vagyunk meglepve, hogy itt is feltűnik egy állami milliárdokból feltuningolt csapat...

A tippversenyben kicsit szűkebb volt a mezőny - 40-50 rendszeres tippelőnknek nagyobb esélye volt egy jó eredmény elérésére a szezon végén -, de mint tudjuk, a #besztlíg tippeldéjében sincs semmi ingyen. Az első helyre WudigessBoi futott be, komoly hajrát tudva maga mögött. Szorosan a nyakában lihegve - mindössze hét ponttal lemaradva - EverySkin-é lett az ezüstérem, míg a bronzéremre VarDan tarthat majd igényt.

A szezon elején beígért ajándékok (1. helyezetteknek póló és bögre, 2. helyezetteknek póló, 3. helyezetteknek bögre) a fentebb említett uraknak és/vagy hölgyeknek természetesen még mindig állnak, de legyetek szívesek egy kis időt adni nekünk - a merchandising részlegünket kicsit elhanyagoltuk az elmúlt két hónapban. Lényeg a lényeg, a lemaradást igyekszünk behozni, és a az elkövetkező pár hét során kérjük a nyerteseket, hogy keressenek meg minket itt a kommentmezőben, vagy a Facebookon, hogy le tudjuk egyeztetni a részleteket.

Köszönjük az egész éves figyelmeteket, a sok hozzászólást és a közös játékot - augusztusban jövünk megint fantasy-vel és tippeldével egyaránt!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.