Még a törököknek áll feljebb, hogy az amerikai rendőrök felléptek, amikor összerugdosták a kurd tüntetőket Washingtonban

Törökország felszólította az amerikai nagykövetet, hogy tiltakozzon az amerikai hatóságok „agresszív és szakszerűtlen fellépése” ellen, amikor török biztonsági emberek Recep Tayyip Erdogan elnök múlt heti washingtoni látogatása alatt rátámadtak a kurdpárti tüntetőkre, és összevissza ütni, rúgni kezdték őket.

Szemtanúk szerint a verekedést a törökök kezdték, mikor rátámadtak a Kurd Demokratikus Unió zászlaját lengető tüntetőkre. A washingtoni rendőrség a Külügyminisztériummal és a Secret Service-szel közösen próbálja meg azonosítani a verekedő törököket. Peter Newsham rendőrfőnök azt mondta, nem tűrik az erőszakot a városban, és ha Erdogan embereinél fegyver is volt, különösen veszélyessé tette a szituációt.

Két török biztonsági embert rövid időre őrizetbe vettek, de aztán elengedték őket, és hazamehettek Törökországba. A török külügyminisztérium tiltakozott az őrizetbe vétel ellen, mondván, ez súlyosan sérti a diplomáciai protokollt. Nyomozást követelnek az amerikaiaktól az ügyben.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön egyébként azt mondta: garantálja, hogy amikor Erdogan Budapestre jön, nem fogják megverni a kurd tüntetőket. (AP)