Balog Zoltán nyílt levélben ment neki az Index újságírójának, aki úgy helyretette a minisztert, hogy a fal adja a másikat

2017 május 23., kedd 13:35
355

Az emberminiszter hétfőn a lágymányosi egyetemi kampuszon vett részt egy oktatási konferencián, itt akarta őt kérdezni az Index stábja a CEU-ügy alakulásáról. 

A felek - Balog Zoltán miniszter és Joób Sándor újságíró - ebben meg is egyeztek az esemény előtti gyors találkozás során, de Rogán Antal minapi trükközése után az újságírók biztosra akartak menni, és szemmel tartották mindkét bejáratot. 

<iframe title="indavideo video player" allowfullscreen scrolling="no" class="indavideo-player" id="player-f0b64e16d9" type="text/html" width="640" height="360" src="http://embed.indavideo.hu/player/video/f0b64e16d9" frameborder="0"></iframe>

Az eseményeket egy riporter a telefonján keresztül közvetítette, a felvételen pedig az volt látható, ahogy Balog kisbusza manőverezik a két bejárat között, miközben az újságíró próbálja lekövetni a mozgást. Aztán a miniszter stábja hirtelen egy pazar testcsellel tisztára játsszotta magát (és a minisztert), de Joóbnak végül sikerül átérnie a másik bejáratnál távozó Balog elé, és feltenni a kérdéseket. A miniszter kedden nyílt levélben akadt ki az Index eljárása miatt:

"Tisztelt Joób Sándor!

Ön a tegnapi napon méltatlan és méltánytalan akciót folytatott ellenem, melyet egy manipulált riportban tett közzé, s ebbe belekeverte munkatársaimat is.

A rendezvényre Ön – minden más stábbal és újságíróval ellentétben – nem akkreditáltatta magát, azon nem vett részt, ott előre nem egyeztetett módon lépett velem kapcsolatba. Én mégis készséggel álltam rendelkezésére – megérkezésemkor annyit kértem Öntől, hogy a rendezvény után történhessen meg az interjú.

Ennek ellenére a rendezvényen való részvétel helyett azon megbízás teljesítésével töltötte idejét, hogy munkatársaimat, akik jóhiszeműen és segítőkészen megfelelő interjúhelyszínt kerestek, – rejtett kamerával! – megfigyelje, hogy azután ebben a manipulált riportban megalázó módon, a beleegyezésük nélkül mutassák be tevékenységüket. Ezt munkatársaim nevében, akik velem ellentétben nem közszereplők, kikérem magunknak.

A Nemzeti Pedagógus Kar szakmai konferenciája a magyar köznevelés jövőjéről szólt, s egyáltalán nem lep meg, hogy utólag Ön erről egyetlen sorban sem tudósított. Ehelyett Önt csak a CEU ügye érdekelte, amelyről nap mint nap nyilatkoznak a kormány illetékesei, amint azt én is tettem már több alkalommal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hetente több sajtótájékoztatóra hívja meg a média képviselőit, Önökkel egyetemben. Itt minden feltett kérdésre válaszolunk. Mi az értelme ezek után annak a hajtóvadászatnak, amellyel egyéb munkájuk végzése közben veszik üldözőbe a kipécézett politikusokat?!

Az Ön lapja a nyitottságra manipulációval, a segítőkészségre szakmaiatlansággal válaszol. Ez lenne az új lapvezetés szerint a „független, szórakoztató, megbízható és hiteles hírújság”?

Kérem, levelem tegyék közzé legalább annyi ideig a címlapon, ameddig a lejáratónak szánt videóval ezt megtették.

Balog Zoltán
az emberi erőforrások minisztere"

Joób nem várt ennyit, a levélre szinte azonnal, csípőből tüzelt. Az Indexen azt írta, hetek óta kérdezik írásban a minisztert, de nem kapnak választ a kérdésükre. Leírja azt is, hogy a stáb sajtósai folyamatosan közlekedtek ki-be az épületből és konzultáltak a sofőrrel, aki variálta, melyik kijáratnál várakozzon épp. Végül egy kolléga "elhívta őket" az egyik bejárat árnyékos részéhez, Balog pedig felbukkant a másikon. 

"A sajtótájékoztatókon is igyekszünk kérdezni, már amennyire lehetővé teszik, hogy a meghirdetett témától eltérő kérdést egyáltalán fel lehessen tenni. Tudja, ezért választjuk inkább azt a megoldást, hogy nyilvános eseményeken kérdezzük önt közszereplői minőségében. Ön nem egy kipécécett politikus, aki ellen hajtóvadászat folyik. Ön a hazai oktatás, egészségügy, kultúra, családpolitika, egyházak és a szociális területért felelős miniszter, aki a nyilvánosság felé is elszámolással és igazi válaszokkal tartozik" - írta többek között válaszcikkében az újságíró.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt