A britek szerint valószínűleg nem egyedül cselekedett a manchesteri terrorista

2017 május 24., szerda 8:55
78

Nagy-Britannia belügyminisztere, Amber Rudd szerint valószínűsíthető, hogy a 22 halálos áldozattal járó manchesteri terrortámadás elkövetője nem egyedül cselekedett. 

Rudd a BBC-nek adott interjút, és ugyan nem árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy kivel működhetett együtt az önmagát is felrobbantó 22 éves Salman Abedi, aki egy hétfő esti koncert után követte el a terrortámadást, de annyit elárult, hogy a szakszolgálatok jelenleg Abedi líbiai útjait vizsgálják, főleg egyet, ami a közelmúltban történt.

Rudd beszélt arról is, hogy a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményében használtak. Rudd szerint ennek alapján "valószínűnek tűnik", hogy a manchesteri robbantó nem egyedül cselekedett.  

A francia belügyminiszter, Gerard Collomb közben arról beszélt, hogy Abedi járhatott Szíriában is, és bizonyított kapcsolata lehet az Iszlám Államhoz.  

Szerdán ötezer katonát vezényeltek ki a brit utcákra, miután kedd este Theresa May miniszterelnök a legmagasabb szintűre, kritikusra emelte a terrorkészültséget. Erre azután került sor, hogy a biztonsági kabinetjével tárgyalva arra jutottak, hogy nem zárható ki, hogy Abedi egy csoport tagja volt és újabb támadásokra készülhetnek. 

Azóta kiderült az is, hogy Abedi ismert volt a brit biztonsági szolgálatok számára, de egyetlen futó nyomozásban sem volt érintett. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt