500 1000 1500 2000 90 120 150

Az utánpótlásnevelés legnagyobb dicsőségére a Puskás Akadémia máshonnan vett focistákkal teljesítette a kötelező fiatalkvótát

futball
2017 május 24., 16:51
comments 93
  • Most már tényleg csak egy vicc, hogy a felcsúti csapat nevében benne van a Labdarúgó Akadémia kifejezés.
  • Pintér Attila rendre idősebb átlagéletkorú csapatot küld a pályára, mint a mindenkori ellenfél edzője.
  • Több olyan meccs is volt, amikor inkább máshonnan vett fiatalokat küldött a pályára a saját nevelésű akadémisták helyett.
  • Az persze titok, hogy mégis mire költik azt a több tízmilliárdot, amit elvileg utánpótlásnevelésre kapnak.

Nagyon megünnepelte Orbán Viktor csapata vasárnap, hogy összevásárolt játékosokkal, lényegében ellenfél nélkül, két utolsó meccsén csak szerény 0-0-t játszva is megnyerte a másodosztályú bajnokságot.  

link Forrás

A tavaly az első osztályból kieső Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia ezzel visszajutott az NBI-be. Ez a lehető legkevésbé sem köszönhető annak, hogy elvileg és a nevében is utánpótlásnevelő csapatról van szó, amit tízmilliárdokkal támogatnak lelkes cégek adományokkal vagy a költségvetés helyett ide terelt adóforintokkal. Igaz, ezek felhasználását körömszakadtukig titkolják Felcsúton. 

A fenti táblázatból látszik, ezzel korábban is foglalkoztunk, hogy Pintér Attila téli szerződtetése igazi csapás volt a saját nevelésű játékosoknak Felcsúton. 

A Puskás 12 meccset játszott le zsinórban úgy, hogy a kezdőcsapat átlagéletkora magasabb volt, mint az ellenfélé. Rendszeresen pályára lép a 33 éves Vanczák Vilmos, a vele egykorú Sándor György, harmincas még Zsidai, Heffler és Szakály Péter. Az átlagéletkort a fiatal játékosok billenthetnék helyre, de 21 év alatti játékosból legfeljebb kettő lép egyszerre a pályára, mert az MLSZ legalább ennyit kötelezővé tesz.

Az idényt Szijjártó Istvánnal kezdte a Puskás, nála az összes játékidő 40 százalékában saját nevelésű játékos kapott lehetőséget. A kirúgott Szijjártót Vincze István követte, még nála is az összes játékperc 34,5 százaléka jutott a Felcsúton nevelkedett focistáknak, ráadásul Vincze sikeres is volt, 6 meccsen 5 győzelem és egy döntetlen volt a mérlege. Aztán jött Pintér, és mintha nem is lenne sok a rengeteg milliárddal megsegített utánpótlásbázis Felcsúton. Pintérnél 14,5 százalékra zuhant a saját nevelésű játékosoknak jutó játékidő. 

Pintér alatt megtörtént az a csoda is, amikor egyetlen egy felcsúti focitudós sem volt a pályán. Ráadásul a többször is a csapat díszakadémistája szerepet kapó Nagy Zsolt is 24 éves már.  

Még kvótafiatalt is máshonnan szerződtettek

Ha nincs az MLSZ szigorú előírása, még rosszabb lenne a helyzet. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség annak érdekében, hogy az idegenlégiósokkal szemben helyzetbe hozza a fiatal magyar játékosokat, keményen megköti a másodosztályú csapatok kezét. 

Az NBII-esek klubok

  • nem szerződtethetnek külföldi játékost, 
  • és ebben az idényben kötelező két, 1996 január elseje után született focistát pályára küldeniük.

Egyértelmű a cél, ne tucatlégiósokkal töltsék fel a klubok a keretüket, hanem bízzanak a fiatalokban, legalább a másodosztályban. Egy olyan klub, ami a nevében is akadémia (mint amilyen a Puskás nevű), és erre a célra zsákol be nagyon sok milliárdot, hálás lehetne ezekért a szabályokért. Sőt, a többi csapat szívhatná a fogát, hogy ez a szabályozás milyen hatalmas előnyt jelent a felcsútiaknak.

Ehhez képest a Puskás Akadémiát nemhogy elárasztanák a saját nevelésű játékosok, de éppen hogy a kötelező előírást teljesítik, azt is sokszor máshonnan hozott csikókkal. 

A télen érkező Pintér ugyanis az őszi keret felmérése után szerződtetett két 21 év alatti védőt, a szombathelyi akadémiáról kikerült Hegedűs Jánost és Csilus Ádámot, a Fradi-tartalékcsapatának számító Soroksárról. Azért is furcsa döntés volt, mert a védelemben pont volt két felcsúti utánpótlás válogatott játékos, Tóth Bence és Spandler Csaba, játszottak is ősszel. 

A Pintér miatt szerződtetett Hegedűs János azonnal kezdő lett. Balszerencséjére a legelső tavaszi meccsen egy szolnoki védő eltörte az orrát, ezért két meccset kénytelen volt kihagyni. A helyén ezért kaphatott egyáltalán lehetőséget a Felcsúton nevelkedő Tóth Bence. Amint Hegedűs felépült, újra kezdő lett, Tóth pedig tartalék. 

A saját nevelésű Tóth Bencét úgy kispadoztatta Pintér Attila, hogy a védő az U-19-es válogatott alapembereként fontos Európa-bajnoki selejtezőre készült. 

A Pintér kérésére szerződtetett másik fiatal, Csilus Ádám az első meccsen még csak csere volt, az akadémista Spandlert váltotta, aztán ő került a védelembe. Hegedűsre és Csilusra alapemberként számított a tavasz első felében Pintér. És csak rájuk a teljes keret összes fiatal játékosa közül.

Egészen meghökkentő, de: 

a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia nevű klub két máshonnan vásárolt játékossal pipálta ki az MLSZ fiatalkvótáját három meccsen is. 

Amikor ugyanis Csilus és Hegedűs a pályán volt, más fiatal játékos nem kapott lehetőséget. 

A Puskás Akadémia egész tavasszal patikamérlegen mérte ki, hogyan teljesíthető a fiatalkvóta. 

Pintér alatt egyszer sem kezdett a kötelezően előírt kettőnél több 21 év alatti játékos a felcsúti csodacsapatban. 

Pintér 16 tavaszi meccse alatt, azaz összesen 1440 percből mindössze 14 perc volt, amikor három fiatal játékos egyszerre volt a pályán. Mindkétszer csereként, a meccs legvégén jött be a kötelező kettőn felüli harmadik fiatal. Egyszer az utolsó tíz percre szállt be Óvári Zsolt (ő ősszel még játszott a Puskásban, de Pintér alatt már csak tíz perc jutott neki saját nevelésű játékosként egész tavasszal). Egyszer pedig kvóta felettiként négy percre Csilus Ádám állt be, akiből kiszeretett Pintér. 

Három fiatal játékos tehát összesen 14 percig volt a pályán egyszerre Pintér irányítása alatt, négy fiatal játékos egy időben soha nem kapta meg ezt a lehetőséget. 

Miközben például a szintén akadémiát működtető Haladás edzője, Mészöly Géza egy osztállyal feljebb, vagyis nehezebb ellenfelek ellen is rendszeresen kezdőként pályára küld 4-5 fiatal játékost. A Vasas ellen például Jancsó András (21 éves), Rácz Barnabás (21), Polgár Kristóf (20), Tóth Máté (18) és Kiss Bence (17) is kezdett Szombathelyen. Pedig az NBI-ben nincs is kötelező fiatalkvóta, az MLSZ csak pluszpénzt ad, ha egy klub épít a tehetségekre, de előírás nincs. Szombathelyen viszont, ha már ott van az Illés Béla Akadémia, be is dobják az ott végzett játékosokat. Hegedűs Jánost is onnan hozta el Pintér Felcsútra. 

Hegedűs jobban járt volna, ha marad Szombathelyen, Pintér ugyanis mostanra már nem számol vele. A Puskás szakmai vezetője egy újabb váratlan fordulattal a tavasz második felében elkezdte játszatni a saját nevelésű Tóth Bence-Spandler kettőst, akik eleve ott voltak a keretben az érkezésekor, de inkább vett két másik fiatalt. Most velük pipálja ki a fiatalkvótát, Hegedűs és Csilus ejtve, ahogyan a többi akadémistának a kispad a maximum. 

link Forrás

A tízmilliárdokból kinevelt akadémisták helyzete jövőre biztosan nem javul majd Felcsúton. Egyrészt az NBI-ben nem lesz fiatalkvóta. Másrészt jöhetnek újra külföldi játékosok. A Puskás, amíg első osztályú volt, számolatlanul szerződtette a tucatlégiósokat. Az NBII-ben ők nem léphettek pályára, de közül többet nem végleg, csak kölcsönbe adott a Puskás, bízva abban, hogy egy év után visszajutnak, és visszajöhetnek a légiósok is. Ráadásul a Puskás már a másodosztályba is válogatott játékosat vett, olyan kerettel lettek elsők, amelyet több NBI-es klub is elfogadna. Jellemző a játékosállományra, hogy válogatott játékosok ülnek a kispadon, Pintér pedig inkább őket küldte a pályára, nem a fiatalokat, hogy ne legyenek elégedetlenek a helyzetükkel. A Puskás házi gólkirálya, Tischler Patrik például egyetlen egy meccset sem játszott végig tavasszal, mert vagy le- vagy becserélte Pintér Lencse László helyére, ha egyáltalán pályára küldte. A legtöbbször az MTK-ből szerződtetett kapus, 29 éves kapus, Hegedüs Lajos, a Svácjból hazatért 33 éves Vanczák Vilmos és a Honvédtől elcsábított, 22 éves Prosser Dániel szerepelt Pintér csapatában. 

A felcsúti stadionban rendszeres vendég, a meccset általában Orbán Viktor társaságában néző Bernd Storck az oroszok elleni keretbe két játékost hívott be a Puskásból. Az egyik Márkvárt Dávid, aki nem volt felcsúti akadémista, a csődbe ment Pécstől szerződtette a Puskás. A másik viszont valóban saját nevelés, Tóth Bence, ő az, akinek a helyére télen még játékost szerződtetett Pintér. 

Pintért vasárnap megkérdezték, hogyan alakítaná át az NBI-et. A válasza meglepő volt: 12 helyett 14 csapatra lenne szükség, mégpedig azért, mert sokat beszélünk a fiatalokról és nekik helyet kellene biztosítani. 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.