Tajvan lehet az első ázsiai ország, ahol engedélyezik az azonos neműek házasságát

külföld
2017 május 24., 7:24
comments 117

Az ország legfelső bírósága úgy döntött, hogy engedélyezik az azonos neműek összeházasodását. A bíróság elé egy alkotmányos beadvány került azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg hatályos törvények szerint csak egy nő és férfi házasodhat össze egymással. 

A bíróság a beadvány megfoglamazójának adott igazat, alkotmányellenesnek mondva ki a jelenleg hatályos megköést, ezért a parlamentnek most új törvényt kell alkotnia. Ezzel hamarosan legálissá válhat az azonos neműek házassága, így Tajvan lesz az első ázsiai ország, ahol ez megvalósul. 

photo_camera A döntést ünneplő emberek a parlament épülete előtt Fotó: SAM YEH/AFP

A BBC elemzése szerint még így is kérdés, hogy a parlament hogyan fog megfelelni az alkotmánybíróság döntésének. Az LMBT közösség tagjai abban bíznak, hogy a parlament egyszerűen ki fogja egészíteni a jelenleg hatályos törvényt, ami után az azonos nemű párokra is pontosan ugyanazok a jogok fognak vonatkozni (például örökbefogadásnál, öröklésnél), mint a különnemű házastársakra. 

Vannak viszont, akik attól tartanak, hogy a parlament új törvényt alkot majd, melyben csak részleges jogait fogják elismerni az azonos nemű pároknak. Vallási csoportok már jelezték, hogy lobbizni fognak a teljes jogegyenlőséget kimondó törvény megalkotása ellen. 

Ázsiában eddig is Tajvan számított az egyik legliberálisabb országnak melegjogok szempontjából, itt tartották a régió legnagyobb melegfelvonulásait is, de a házasság felé vezető mozgalmak igazán tavaly óta erősödtek meg, amikor az a Tsai Ing-wen lett az elnök, aki nyíltan támogatja a mozgalmukat. 

Ugyanakkor az elmúlt hónapokban a konzervatív tábor több tömegtüntetést is rendezett, ezzel is mutatva, hogy a tajvani társadalom még mindig meglehetősen megosztott a kérdésben. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt