Tajvan lehet az első ázsiai ország, ahol engedélyezik az azonos neműek házasságát

külföld
2017 május 24., 07:24

Az ország legfelső bírósága úgy döntött, hogy engedélyezik az azonos neműek összeházasodását. A bíróság elé egy alkotmányos beadvány került azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg hatályos törvények szerint csak egy nő és férfi házasodhat össze egymással. 

A bíróság a beadvány megfoglamazójának adott igazat, alkotmányellenesnek mondva ki a jelenleg hatályos megköést, ezért a parlamentnek most új törvényt kell alkotnia. Ezzel hamarosan legálissá válhat az azonos neműek házassága, így Tajvan lesz az első ázsiai ország, ahol ez megvalósul. 

Ünneplő emberek a parlament épülete előtt
photo_camera A döntést ünneplő emberek a parlament épülete előtt Fotó: SAM YEH/AFP

A BBC elemzése szerint még így is kérdés, hogy a parlament hogyan fog megfelelni az alkotmánybíróság döntésének. Az LMBT közösség tagjai abban bíznak, hogy a parlament egyszerűen ki fogja egészíteni a jelenleg hatályos törvényt, ami után az azonos nemű párokra is pontosan ugyanazok a jogok fognak vonatkozni (például örökbefogadásnál, öröklésnél), mint a különnemű házastársakra. 

Vannak viszont, akik attól tartanak, hogy a parlament új törvényt alkot majd, melyben csak részleges jogait fogják elismerni az azonos nemű pároknak. Vallási csoportok már jelezték, hogy lobbizni fognak a teljes jogegyenlőséget kimondó törvény megalkotása ellen. 

Ázsiában eddig is Tajvan számított az egyik legliberálisabb országnak melegjogok szempontjából, itt tartották a régió legnagyobb melegfelvonulásait is, de a házasság felé vezető mozgalmak igazán tavaly óta erősödtek meg, amikor az a Tsai Ing-wen lett az elnök, aki nyíltan támogatja a mozgalmukat. 

Ugyanakkor az elmúlt hónapokban a konzervatív tábor több tömegtüntetést is rendezett, ezzel is mutatva, hogy a tajvani társadalom még mindig meglehetősen megosztott a kérdésben. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.