A brit miniszterelnök számon fogja kérni Trumpon, hogy mi a francért szivárogtatták ki idő előtt a manchesteri merénylő adatait

külföld
2017 május 25., 02:37
comments 49

A csütörtöki NATO-csúcs alkalmával Theresa May brit miniszterelnök számon fogja kérni Donald Trumpon, hogy az amerikai titkosszolgálatok miért szivárogtatták ki a manchesteri merénylő nevét, miközben ezzel a brit hatóságok még direkt vártak volna. 

Salman Abedi
photo_camera Salman Abedi

A 22 éves Salman Abedi nevét a sajtó is amerikai forrásokra hivatkozva kezdte el emlegetni, pedig brit kormányzati források még arra utaltak, hogy nem akarják kedden nyilvánosságra hozni a gyanúsított nevét a nyomozás érdekében, nehogy újságírók lepjék el a gyanúsított otthonának környékét. Szerdán Salman Abedi képét pedig a New York Times tette közzé.  

A brit miniszterelnök sem gondolja, hogy Trump személyesen felelne a szivárogtatásért, de mindenképpen jelezni akarja az amerikai elnöknek, hogy a hasonló esetek sokat tudnak ártani a két ország szolgálatai közötti együttműködésnek.

Az amerikai hírszerzés eleve szivárogtatási és bizalmi válságában van, mióta kiderült, Donald Trump egy szövetségestől származó titkos információkat oszthatott meg az orosz külügyminiszterrel.   

A 22 halálos áldozattal járó, manchesteri robbantás miatt eddig hat férfit és egy nőt vettek őrizetbe. A nőt aztán pár órával később szabadon engedték. Az öngyilkos menyélettel gyanúsított Salman Abedi apját és öccsét líbiai fővárosban, Tripoliban vették őrizetbe. A líbiai hatóságok szerint az öccse tudott arról, Salman Abedi merényletre készül. (Guardian/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.