Megöltek egy újságírót Oroszországban

Az orosz hatóságok szerint Dmitrij Popkovot a munkája miatt ölhették meg. Popkov a Ton-M című helyi lap főszerkesztőjeként dolgozott, és gyakran írt a rendőri korrupcióról. A lap mottója is úgy szól, hogy „Mi megírjuk azt, amiről mások hallgatnak”. Az újságra korábban a kormány is próbált nyomást gyakorolni, és a rendőrség razziát is tartott a szerkesztőségben. 

Dmitriy PopkovFotó: sreda24.ru

A 42 éves férfi holttestét Krasznojarszktól 440 kilométerrel délre található Minuszinszkban, egy  ház hátsó udvarán találták meg. Több lövésnyomot is találtak a testén. A belügyminisztérium helyi hivatala körbezárta a gyilkosság helyszínét, és vizsgálatot indított szándékos emberölés gyanújával.   

Az idén ez már a második újságíró-gyilkosság Oroszországban. Április végén, többhetes kóma után belehalt sérüléseibe Nyikolaj Andruscsenko, a Novij Petyerburg (Új Pétervár) nevű ellenzéki lap egyik alapítója, akit ismeretlenek vertek meg. Munkatársai szerint az újságíró halálához valószínűleg a Kreml politikáját és a korrupciót bíráló cikkeinek lehetett köze. 

Oroszország a 148. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül (RDF) nemzetközi jogvédő szervezet által vezetett sajtószabadság-világranglistán, Mexikó, Zimbabwe és Algéria mögött. Az utóbbi években több újságírót is megtámadtak és meggyilkoltak az országban. Valahogy a rendőrségi vizsgálatok ezekben az ügyekben csak ritkán vezettek eredményre. (Moscow Times/MTI)