A Facebookon kért segítséget egy soproni szakorvosjelölt, miután egyedül hagyták a sürgősségi osztályon

Egészségügy
2017 május 26., 13:48
comments 319

„Bármilyen konstruktív hozzászólásnak tudnék örülni. Segítségeteket előre is köszönöm” - írta az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportba az a szakorvosjelölt, akit az orvoshiány miatt éjszakai műszakra osztottak be a soproni kórház sürgősségi osztályán.

A 168 Óra idézi a kétségbeesett hangvételű levelet, amiben arról panaszkodik az írásbeli szakvizsga után, szóbeli vizsga előtt álló urulógos rezidens, hogy teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül (műszakvezető, sürgősségis vagy bármilyen orvos nélkül) látja el az ügyeletet.

A lány számos jó tanácsot kapott, és kiderült az is, hogy egyáltalán nincs egyedül. (Arról már írtunk korábban, milyen veszélyeket és plusz költségeket jelent mindez, a rezidensek szerint hiába van meg az általános orvosi alapképzésük, ez még messze nem jelenti azt, hogy megfelelő felügyelet nélkül bárkit megfelelően el tudnának látni.)

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke a 168 Órának azt mondta, hogy ez mostanra rendszeres probléma lett. „Szinte mindenhol olyanok dolgoznak a sürgősségi osztályokon, akiknek nem lenne szabad, nincs olyan hely szinte az országban, ahol biztosítani tudnák az előírt feltételeket”. Nyilvánvalóan ez sem a rezidensnek, sem a betegnek nem jó megoldás, a kórházak mégis erre kényszerítik a fiatal szakorvosjelölteket.

Kerültek már rezidensek a bíróság elé, mert hibáztak a beteg ellátásban. A bíró azt kérdezte tőlük, miért vállalták, ha nincs hozzá megfelelő tudásuk? Volt arra is példa, hogy egy neurológus és egy reumatológus egyszerűen megtagadta a sürgősségi ügyeletet, de hatalmas botrány lett belőle.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke szerint sem elfogadható a gyakorlat, ha szakmai felügyelet nélkül ügyelnek a rezidensek, de közben fel kellene készíteni őket erre a feladatra is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.