Mi lesz így a vizes vébével, hogy nem vehetnek igénybe kockázatmenedzsmenti szakértőket 58 millió forintért?

sport
2017 május 26., 12:03

„A 17. FINA Világbajnokság előkészítése és lebonyolítása érdekében egyes elemzői és kockázatmenedzsment szakértői kompetenciák igénybevétele”. Erre keresett cégeket a világbajnokságot szervező cég, a speciális tanácsadásra 58,4 millió forintot sem sajnáltak volna. 

Ahogy az összes vizes vébés közbeszerzés, ez sem volt nyílt eljárás, három céget hívtak meg rá, a KPMG Tanácsadó Kft.-t, a Bluefield Kft.-t, valamint az eGOV Kft.-t. A kiírás április 14-én jelent meg, 18-áig lehetett benyújtani az ajánlatokat. Mindhárom cég teljesíteni tudta a felkérést, pedig még egy hétvége is beleesett a négy napba. 

Mégsem jött össze a 130 milliárd forintos összköltségvetéshez képest igazán aprópénznek számító 58 millió elverése. A Napi.hu írta meg, hogy a Közbeszerzési Hatóság elnöke eljárást indított, mert szerinte a feladat és annak mennyisége nem volt konkrét, ezzel pedig jogsértést követett el az ajánlatkérő. Ugyanígy jogsértő volt a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás lefolytatása, mivel az ajánlatkérő által közölt szakértői feladatokról nem állapítható meg, hogy azok szükségesek a világbajnokság megvalósításához. 

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az eljárást és 200 ezer forint bírságot szabott ki. (Ugyanez történt korábban a 100 négycsillagos szállodai szobára kiírt közbeszerzéssel is, mert ott sem volt indkolt a nyílt verseny elhagyása, a büntetés is 200 ezres volt.) 

Időhiány miatt a szervezők már nem is írják ki újra a közbeszerzést, így aztán kockázatmenedzsment szakértői kompetenciák nélkül vágunk bele a kalandba. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.