Vesszen a PET-palack! Semmisítsük meg mind! És legyen belőlük PET-palack újra!

A PET-palack lehet gyűlöletes szemét, ami beborítja a természetes vizeket, a bokrok alól kivigyorogva elcseszi a túrák hangulatát és ezer évig ott rohad majd, ahova hajította a felelőtlen gazdája. De lehet értékes ipari alapanyag is, ami az újrahasznosítás folyamatában munkahelyeket teremt, kíméli a nyersanyag-készleteket és energia-megtakarítást eredményez a csomagolóiparban.

Elméletileg Magyarországon minden településen, a háztartások 95%-os lefedettségében adott a lehetőség egyéb, szelektíven gyűjthető hulladékok mellett a PET-palackok elkülönített lerakására is. És mégis: csupán a flakonok 15%-a kerül vissza az ipari körforgásba, a többi megy a szeméttelepre. Rosszabb esetben a kályhába.

Nem, ez nem egy Tudta-plakát. Ez a valóság. És vajon hány tonnát hasznosít újra a magyar hulladékipar ebből az 51 ezer tonna kidobott flakonból? 7800 tonnát. 1500 elefántnyit :-(

Pedig a PET-palackok visszajuttatása a csomagolóiparba,  a szőke kóla-barna kóla újrafeldolgozott flakonba csurgatása mindenkinek érdeke. Ha szemét helyett újra értékes alapanyag lesz a flakonokból, csökken a környezetterhelés körülöttünk és kevesebb lesz a szemét. 

Erre hívja fel a figyelmet egy új microsite, a szelektiven.hu. Jópofa animációk, videók, játékok mesélnek arról - például -, hogy miként lesz a visszagyűjtött PET-palackból újra PET-palack:

Van ott még, ahonnan ez jött! Érdemes megnézni a site-ot, akár családi programként a gyerekekkel áttekerni a szelektiven.hu-t, vagy két cicás gif között kiposztolni a fészre azt a videót vagy azt a játékfelhívást, ami a legjobban tetszik. Hátha mi is tehetünk azért, hogy még néhány ezer elefántnyi flakon a megfelelő helyre kerüljön végre! 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.