Vesszen a PET-palack! Semmisítsük meg mind! És legyen belőlük PET-palack újra!

hirdetés
2017 május 26., 05:26
ad

A PET-palack lehet gyűlöletes szemét, ami beborítja a természetes vizeket, a bokrok alól kivigyorogva elcseszi a túrák hangulatát és ezer évig ott rohad majd, ahova hajította a felelőtlen gazdája. De lehet értékes ipari alapanyag is, ami az újrahasznosítás folyamatában munkahelyeket teremt, kíméli a nyersanyag-készleteket és energia-megtakarítást eredményez a csomagolóiparban.

Elméletileg Magyarországon minden településen, a háztartások 95%-os lefedettségében adott a lehetőség egyéb, szelektíven gyűjthető hulladékok mellett a PET-palackok elkülönített lerakására is. És mégis: csupán a flakonok 15%-a kerül vissza az ipari körforgásba, a többi megy a szeméttelepre. Rosszabb esetben a kályhába.

Nem, ez nem egy Tudta-plakát. Ez a valóság. És vajon hány tonnát hasznosít újra a magyar hulladékipar ebből az 51 ezer tonna kidobott flakonból?
photo_camera Nem, ez nem egy Tudta-plakát. Ez a valóság. És vajon hány tonnát hasznosít újra a magyar hulladékipar ebből az 51 ezer tonna kidobott flakonból? 7800 tonnát. 1500 elefántnyit :-(

Pedig a PET-palackok visszajuttatása a csomagolóiparba,  a szőke kóla-barna kóla újrafeldolgozott flakonba csurgatása mindenkinek érdeke. Ha szemét helyett újra értékes alapanyag lesz a flakonokból, csökken a környezetterhelés körülöttünk és kevesebb lesz a szemét. 

Erre hívja fel a figyelmet egy új microsite, a szelektiven.hu. Jópofa animációk, videók, játékok mesélnek arról - például -, hogy miként lesz a visszagyűjtött PET-palackból újra PET-palack:

link Forrás

Van ott még, ahonnan ez jött! Érdemes megnézni a site-ot, akár családi programként a gyerekekkel áttekerni a szelektiven.hu-t, vagy két cicás gif között kiposztolni a fészre azt a videót vagy azt a játékfelhívást, ami a legjobban tetszik. Hátha mi is tehetünk azért, hogy még néhány ezer elefántnyi flakon a megfelelő helyre kerüljön végre! 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.