A Reuters szerint Trump veje legalább három alkalommal tárgyalt titokban az orosz nagykövettel

külföld
2017 május 27., 08:25
comments 117

Előbb magyar idő szerint péntek éjjel írt arról a Washington Post, hogy Jared Kushner titkos kommunikációs csatorna létrehozását javasolta tavaly az oroszoknak, majd szombat délelőtt a Reuters hét egykori és jelenlegi amerikai hivatalnok információira hivatkozva arról ír, hogy Trump veje és főtanácsadója legalább három olyan alkalommal is felvette a kapcsolatot az orosz nagykövettel, amit nem hozott nyilvánosságra a Fehér Ház korábban. 

Ezek a kapcsolatba lépések a 2016-os elnöki kampány idején és után történtek, két esetben Kushner telefonon beszélt az orosz diplomatával április és november között.

Jared Kushner
photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Kushner tavaly év végén került az FBI nyomozóinak célkeresztjébe, amikor elkezdték feltárni a pár hét után lemondani kényszerült Michael Flynn orosz kapcsolatait.

A most kiderült kapcsolatfelvételek arra utalnak, hogy jóval szorosabb volt a kapcsolat a Trump-stáb és Szergej Kiszljak nagykövet között, mint amit eddig a Fehér Ház bevallott. 

Csütörtökön derült ki, hogy Kushner szerepét is vizsgálja az FBI, ez volt az első jele annak, hogy a tavaly nyáron indult nyomozás Trump legbelső köreihez ért el. 

A Reuters megkeresésére sem az FBI, sem a Fehér Ház, sem az orosz nagykövetség nem kommentálta az értesüléseket. 

Kushner ügyvédje, Jamie Gorelick annyit mondott el, hogy Kushner nem emlékszik egyetlen konkrét telefonbeszélgetésre sem az orosz nagykövettel az említett időszakból, mivel több ezer telefonhívást bonyolított le április és november között. Próbálták elkérni a hívások konkrét dátumát a Reuterstől, de az ügyvéd állítása szerint ezt nem kapták meg. 

A források szerint a választások előtt a nagykövet és Kushner meg Flynn a terrorizmus elleni harcról és az orosz-amerikai gazdasági kapcsolatok javításáról tárgyalt. Ez azért volt kiemelten fontos kérdés, hiszen Barack Obama gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben a Krím elfoglalásáért. 

A választás után téma lett az is, hogy egy titkos kommunikációs csatornát kéne létrehozni Trump és Putyin között, kikerülve a diplomáciai csapatokat és a hírszerző ügynökségeket is. A Reuters már múlt héten megírta a tárgyalások hírét, ezt egészítette ki a WaPo azzal pénteken, hogy Kushner is a részese volt ezeknek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.