A Sputnik News fehér házi tudósítója hirtelen ráébredt, hogy egy propagandalapnál dolgozik

külföld
2017 május 27., 11:06
comments 25

Andrew Feinberg a Kreml-közeli Sputnik News washingtoni tudósítója volt, és Twitteren jelentette be, hogy vége, többet nem dolgozik az orosz oldalnak. 

Nem szokványos búcsú volt ez, Feinberg hevesen kikelt egykori munkaadója ellen, többek között olyanokat írt a Sputniknál nem látják szívesen az igaz újságírókat, inkább a névtelen propagandistákat kedvelik, meg hogy befogta a száját, amíg ott dolgozott, mert azt hitte, hogy a jó újságírói munkát és a tényeket értékelni fogják.

link Forrás

A Sputnik az orosz állami propagandagépezet fontos szereplője, Buzzfeedre hasonlító stílusban dolgoznak fel angol nyelven olyan témákat és szempontokat, melyek kedvesek Vlagyimir Putyin elnök szívének, és nem riadnak vissza a kamuhírek lebegtetésétől sem. 

Feinberg öt hónapon át a Sputnik fehérházi tudósítója volt, bejárt Sean Spicer sajtótájékoztatókra is, és onnan jelentett arról, hogy mi történik a Trump-kormányban.

Ugyanakkor hamar kiderült, hogy a munkájában nem volt teljesen szabad keze, és nem feltétlen szerkesztői, hanem a moszkvai elvárásoknak kéne megfelelnie. Volt például egy fehárházi sajtótájékoztató, ahol a szíriai vegyifegyver-támadással kapcsolatban egy Aszadnak kedvező nyilatkozatra kellett volna rákérdeznie, de akkor nem szólították fel végül.

Feinberg a hét elején kifejeztten népszerű lett washingtoni sajtós körökben, amikor a Trump költségvetését felügyelő Mick Mulvaneynek tett fel kemény kérdéseket. A Washington Post szerzője egyenesen arról írt, hogy ott tartunk, hogy az orosz kormány által pénzelt propagandakiadvány leckézteti arról az amerikai kormányt, hogy milyen kegyetlen következményekkel járna a tervezett megszorítás. 

Elmondása szerint a Szputyniknál előnyben részesítették a névtelenséget, hiszen akkor senkit nem lehet számonkérni a szavakért. 

Feinberg szerint a hónapok során egyre nyilvánvalóbb volt, hogy ő sem ilyen munkát keresett és a Szputyniknál sem elégedettek vele, így szinte egyszerre jutottak arra a felismerése, hogy fel kell állnia. Végül az orosz oldal tette elé a felmondási nyilatkozatát. Ugyan aláírt egy szerződést arról, hogy nem beszélhet arról, mi ment a lapnál, de azt mondta, nem érdekli. Ha akarnak, vigyék el a tíz dollárját, ami a számláján van, üzente. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.