Két héttel a választások előtt nagyon feljött a brit Munkáspárt

külföld
2017 május 27., 10:30
comments 48

Pár hete még arról jelentek meg elemzések, hogy Theresa May nagyot húzott az előrehozott választások kihirdetésével, és a Konzervatív Párt történelmi vereséget mérhet a Munkáspártra Nagy-Britanniában.

Azóta viszont nagyot fordult a világ, a toryk kétszámjegyű előnye minden felmérés szerint jelentősen lecsökkent, a YouGov pénteki felmérése pedig már csak öt százalékpontnyi különbséget mért a két párt között.

A Financial Times elemzése szerint így fordulhatott most elő először, hogy amióta Jeremy Corbyn átvette a Munkáspárt vezetését 2015 szeptemberében, a politikai ellenfeleiknek el kellett gondolkozniuk azon, hogy mivel is állnak szemben. Konzervatív elemzők körében már ki is tört a pánik, hogy a jelek szerint a brit lakosság 38 százaléka támogatna egy miniszterelnököt, aki komoly államosításokra készülne. A brexit mellett kampányoló Leave-csapat egyik közgazdásza odáig is eljutott, hogy Corbyn miniszterelnökségénél még az is jobb lett volna, ha az EU-ban maradnak.

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Az elemzések szerint ugyan Corbyn nem volt képes jobbról, a konzervatívok potenciális táborából szavazókat megszólítani, viszont képes volt visszacsábítani egykori munkáspárti választókat és olyanokat is, akik korábban nem szavaztak a választásokon.

Arra is kitérnek az elemzők, hogy Corbynnak még jól is jöhetett, hogy folyamatosan outsiderként ábrázolták a sajtóban, aki nem illik a mainstream politika világába, és az a gyakran emlegetett álláspont is a malmára hajthatta a vizet, hogy semmi esélye nincs arra, hogy miniszterelmöknek válasszák.

Közben pedig az is számíthatott, hogy a Munkáspárt kampánycsapata sokkal profibb munkát végzett, mint ami az általános benyomás volt a szedett-vedett komcsiként kezelt csapatról.

Ennek ellenére a győzelmi esélyei még mindig szerények a Munkáspártnak, a fogadóirodák 20 százalékra teszik csak, hogy Corbyn lehet az ország következő miniszterelnöke. Ha viszont az épp a napokban a 68. születésnapját ünneplő Corbyn képes lesz egy szoros második helyet elérni a párttal, az alighanem megszilárdíthatja a helyét a Munkáspárt élén, ráadásul egy masszív munkáspárti ellenzék komolyabban folyhatna bele a brexit-tárgyalásokba is.

És persze hátra van még két hét a kampányból, ami alatt még bőven történhetnek fordulatok. A manchesteri terrortámadás például elsőre ugyan nem növelte meg a toryk támogatottságát a felmérések szerint, de azóta elkezdett egy politikai botrány is kinőni a dologból, mert Corbyn nemcsak a terrorizmus, hanem a terrorizmust okozó nyugati lépések ellen is szót emelt, mire a konzervatívok azzal vádolták meg, hogy az országnak ártani akarók oldalán áll. De a Financial Times elemzése szerint közben a toryk azt sem engedhetik meg maguknak, hogy túl agresszívan vessék magukat Corbynra, mert akkor May könnyen egy pánikból támadó miniszterelnök benyomását kelthetné. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.