Két héttel a választások előtt nagyon feljött a brit Munkáspárt

Pár hete még arról jelentek meg elemzések, hogy Theresa May nagyot húzott az előrehozott választások kihirdetésével, és a Konzervatív Párt történelmi vereséget mérhet a Munkáspártra Nagy-Britanniában. 

Azóta viszont nagyot fordult a világ, a toryk kétszámjegyű előnye minden felmérés szerint jelentősen lecsökkent, a YouGov pénteki felmérése pedig már csak öt százalékpontnyi különbséget mért a két párt között. 

A Financial Times elemzése szerint így fordulhatott most elő először, hogy amióta Jeremy Corbyn átvette a Munkáspárt vezetését 2015 szeptemberében, a politikai ellenfeleiknek el kellett gondolkozniuk azon, hogy mivel is állnak szemben. Konzervatív elemzők körében már ki is tört a pánik, hogy a jelek szerint a brit lakosság 38 százaléka támogatna egy miniszterelnököt, aki komoly államosításokra készülne. A brexit mellett kampányoló Leave-csapat egyik közgazdásza odáig is eljutott, hogy Corbyn miniszterelnökségénél még az is jobb lett volna, ha az EU-ban maradnak. 

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Az elemzések szerint ugyan Corbyn nem volt képes jobbról, a konzervatívok potenciális táborából szavazókat megszólítani, viszont képes volt visszacsábítani egykori munkáspárti választókat és olyanokat is, akik korábban nem szavaztak a választásokon. 

Arra is kitérnek az elemzők, hogy Corbynnak még jól is jöhetett, hogy folyamatosan outsiderként ábrázolták a sajtóban, aki nem illik a mainstream politika világába, és az a gyakran emlegetett álláspont is a malmára hajthatta a vizet, hogy semmi esélye nincs arra, hogy miniszterelmöknek válasszák. 

Közben pedig az is számíthatott, hogy a Munkáspárt kampánycsapata sokkal profibb munkát végzett, mint ami az általános benyomás volt a szedett-vedett komcsiként kezelt csapatról.

Ennek ellenére a győzelmi esélyei még mindig szerények a Munkáspártnak, a fogadóirodák 20 százalékra teszik csak, hogy Corbyn lehet az ország következő miniszterelnöke. Ha viszont az épp a napokban a 68. születésnapját ünneplő Corbyn képes lesz egy szoros második helyet elérni a párttal, az alighanem megszilárdíthatja a helyét a Munkáspárt élén, ráadásul egy masszív munkáspárti ellenzék komolyabban folyhatna bele a brexit-tárgyalásokba is. 

És persze hátra van még két hét a kampányból, ami alatt még bőven történhetnek fordulatok. A manchesteri terrortámadás például elsőre ugyan nem növelte meg a toryk támogatottságát a felmérések szerint, de azóta elkezdett egy politikai botrány is kinőni a dologból, mert Corbyn nemcsak a terrorizmus, hanem a terrorizmust okozó nyugati lépések ellen is szót emelt, mire a konzervatívok azzal vádolták meg, hogy az országnak ártani akarók oldalán áll. De a Financial Times elemzése szerint közben a toryk azt sem engedhetik meg maguknak, hogy túl agresszívan vessék magukat Corbynra, mert akkor May könnyen egy pánikból támadó miniszterelnök benyomását kelthetné. (FT)