Kamu, hogy érdemes napozni a D-vitamin miatt

TUDOMÁNY
2017 május 28., 18:17
comments 256

Azt gondolod napozás közben, hogy milyen jól jársz, mert a szervezeted feltankol D-vitaminból?

photo_camera MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ez alapvetően tévedés, állítják amerikai kutatók, akik szerint mítosz, hogy a D-vitamint nem lehetne máshonnan beszerezni, csak a napozásból. Az ugyan tény, hogy a D-vitamin fontos – erre van szükség ahhoz, a szervezet tudjon mit kezdeni a foszforral és a kalciummal –, és az is igaz, hogy nap segítségével képződik a májban ilyen vitamin, csakhogy:

a napozás sokkal többet árt a bőrnek, mint amennyit a D-vitamin használ az egészségnek, ráadásul be lehet vinni máshonnan is ezt a vitamint.

Az amerikai dermatológiai akadémia szerint az UV-sugárzás károsítja a bőrsejtekben a DNS-t, ami idővel bőrrák kialakulásához vezethet. Ez a pusztító hatás messze meghaladja a D-vitaminból eredő pozitív hatást.

Egy 2014-es kutatásban például 71 embert vizsgálatak, akik 6 napig erősen napoztak. Arra jutottak, hogy valóban több D-vitamin termelődött a szervezetükben. De olyan vegyi anyagokat is találtak a szervezetükben, amelyek arra utaltak, hogy a szervezet genetikai károsodást igyekszik megjavítani.

Szerencsére D-vitamint máshonnan is be lehet vonni, pl. hal, tej, tojássárgája, narancslé népszerű D-vitamin források.

A kutatók szerint akkor is érdemes vastagon bekenni magunkat napkrémmel, ha így a bőrünkön keresztül kevesebb D-vitaminhoz jutunk,

emiatt a vitamin miatt senki ne napozzon.

(Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt