A német külügyminiszter szerint Trump gyengíti a Nyugatot, így „bűntárssá” válik, aki nem lép fel ellene

külföld
2017 május 29., 21:07
comments 140

Donald Trump amerikai elnök politikája gyengíti a Nyugatot, ezért fel kell lépni ellene – német hírportálok szerint ezt mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter Berlinben.

A külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozó jelentések alapján a szociáldemokrata (SPD) politikus a menekültügyről nemzetközi szervezetek vezetőivel folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy „bűntárssá” válik, aki nem lép fel Donald Trump politikájával szemben.

A világ legfejlettebb országait összefogó G7 csoport vezetőinek találkozója nem csak egy rosszul sikerült csúcsértekezlet volt, a történtek „sajnos az erőviszonyok átalakulását” mutatják, és azt, hogy az USA az elnök tevékenysége miatt „kihull a fontos nemzetek sorából”, így a Nyugat „kisebb” vagy „legalábbis gyengébb”, mint a Donald Trump előtti időkben – mondta Sigmar Gabriel.

Az új washingtoni vezetés „rövidlátó politikája ellentétes az Európai Unió érdekeivel”, mert felerősíti a menekültek Európa felé irányuló áramlatát, aki a klímavédelmi politika akadályozásával felgyorsítja a globális éghajlatváltozást, egyre több fegyvert értékesít válságövezetekben, és felszítja a vallások között konfliktusokat – mondta Gabriel, aki szerint Washington elszigetelődési politikája, az „új amerikai izolacionizmus” csak tovább súlyosbítja a gondokat és elfordulást jelent a „nyugati politikai konszenzustól”.

Angela Merkel kancellár, a jobbközép CDU/CSU elnöke hétfőn ismét fenntartásait hangoztatta Donald Trump politikájával kapcsolatban. A nemzeti fenntarthatósági stratégia végrehajtását felügyelő fenntarthatósági tanács (Rat für Nachhaltige Entwicklung) berlini konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, hogy a 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény „történelmi siker”, de a G7-csúcson az amerikai küldöttséggel folytatott viták világossá tették, hogy az egyezmény végrehajtásához „hosszú és rögös út” vezet.

photo_camera Fotó: Alexey Vitvitsky/Sputnik

Ezek a viták is jelzik, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amiben Németország és az EU teljes mértékben támaszkodhatott partnereire, bár Németország és az USA továbbra is szoros partneri együttműködést folytat majd – mondta a kancellár, aki előző nap egy beszédében azt mondta, Európának saját kezébe kell vennie sorsát, és ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, illetve jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, „de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért”.

A kancellár szóvivője egy berlini tájékoztatóján a beszéd értelmezésével kapcsolatban azt mondta, Angela Merkel „tapasztalt és elkötelezett transzatlantista”, a német-amerikai kapcsolatok pedig a német kül- és biztonságpolitika „erős oszlopát” alkotják, Berlin továbbra is a Washingtonhoz fűződő kapcsolatok erősítésére törekszik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.