Az évszázad végére akár 8 fokkal is melegebb lehet a városokban

2017 május 30., kedd 5:42
160

Riasztó képet festettek a klímakutatók a nagyvárosok jövőjéről. Számításaik szerint a globális felmelegedés és a városi hőszigetek jelenségének hatására az évszázad végére akár nyolc fokot is melegedhetnek a világ városai.A kutatók számításai szerint a világ legnépesebb városainak felső 25 százalékában hét fokkal nőhet a hőmérséklet. Ebből majd 5 fok a globális felmelegedés rovására írható, a maradékot okozzák maguk a városok. A legnépesebb városokban, a felső 5 százalékban 8 fokot vagy annál is többet emelkedhet a hőmérséklet.

A városok nagy beépítettsége, a rengeteg beton és aszfaltfelület hőtartó hatása nagyban felerősítheti a felmelegedést. A 8 fokkal magasabb hőmérsékletnek meg már katasztrofális következményei lehetnek a városlakók egészségére.

Ennek pedig gazdasági hatásai is lesznek, mert az iszonyatos melegtől lebetegedő, vagy amiatt meghaló dolgozók kiesése az ipart és más szektorokat is megfoszthat a munkavállalóitól.

A kutatók számításai szerint egy átlagos város GDP-je 2050-ig évi átlag 1,4-1,7 százalékkal, 2100-ig 2,3-5,6 százalékkal csökkenhet. A legsúlyosabban érintett városokban a GDP éves visszaesése az évszázad végére 10,9 százalékos lehet, írták jelentésükben a kutatók. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt