Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban

Szerdán volt a dohányzásmentes világnap, ennek alkalmából jelentést adott ki az Eurostat a tüdőrák okozta halálesetek statisztikáiról, amit szemlézett az MTI is.

A 2014-es felmérés alapján készült összegzés szerint Magyarországon halnak meg legnagyobb arányban a tüdőrák miatt a daganatos betegek között. Számszerűen ez azt jelenti, hogy az összes rákos betegség miatt elhunytak közül mintegy 27 százalék halálát okozza tüdőrák. 

Magyarország mögött Belgium, Dánia, Görögország, Hollandia és Lengyelország áll a "második" helyen, ezekben az országokban 24 százalékos a fenti arány. Portugáliában (15), Lettországban, Szlovákiában és Svédországban (16) számolták a legalacsonyabb arányszámokat. 

Az unióban 2014-ben 4,9 millióan haltak meg, közülük 1,3 millió ember halálát okozta rák, 272 ezerét tüdőrák, légcső- vagy hörgőrák. A betegség több mint kétszer olyan gyakori volt a férfiak, mint a nők körében. 

A jelentés természetesen emlékeztet arra, hogy a dohányzás a legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat Európában, amely számos rák-, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a légzőszervi megbetegedésért lehet felelős. 

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.