2,3 milliárdot vettek ki Garancsi Istvánék a kezükbe került építőipari vállalatból

gazdaság
2017 május 31., 16:20

Nem volt rossz éve a Market Zrt.-nek, a Garancsi István Orbán-közeli üzletember és Videoton-tulajdonos többségi tulajdonába került építőipari vállalatnak, de ez nem érhette váratlanul azokat, akik nyitott szemmel járnak Magyarországon, és ezért az összes nagy állami / uniós építkezésen látják a cég logóját. A legnagyobb tavalyi falat valószínűleg a hipersebességgel dráguló úszó világbajnokság volt.

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
photo_camera Garancsi István és Orbán Viktor Debrecenben, 2015. július 30. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az árbevétel 51,5 milliárdról majdnem a duplájára, 87,2 milliárd forintra ugrott 2016-ban. Így már vastagon nyereséges lett a cég: a 2015-ös, gyenge 180 milliós adózott profit 2,15 milliárdra sokszorzódott.

A tulajdonosok 2 milliárd 287 millió forint osztalékot szavaztak meg maguknak,

tehát az éves nyereséget az eredménytartalékból egészítette ki. (Az eredménytartalékban így is van ötmilliárd forint.) Az osztalék 51 százaléka a tulajdoni arányoknak megfelelően Garancsinak ment, a másik fele pedig tulajdonostársának, Scheer Sándornak.

Garancsi István főleg államilag szabályozott piacokon aktív, az online kasszás cégéből félmilliárd osztalékot vett ki, reklámcégéből közel százmilliót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.