2,3 milliárdot vettek ki Garancsi Istvánék a kezükbe került építőipari vállalatból

Nem volt rossz éve a Market Zrt.-nek, a Garancsi István Orbán-közeli üzletember és Videoton-tulajdonos többségi tulajdonába került építőipari vállalatnak, de ez nem érhette váratlanul azokat, akik nyitott szemmel járnak Magyarországon, és ezért az összes nagy állami / uniós építkezésen látják a cég logóját. A legnagyobb tavalyi falat valószínűleg a hipersebességgel dráguló úszó világbajnokság volt.

Garancsi István és Orbán Viktor Debrecenben, 2015. július 30. - Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltFotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az árbevétel 51,5 milliárdról majdnem a duplájára, 87,2 milliárd forintra ugrott 2016-ban. Így már vastagon nyereséges lett a cég: a 2015-ös, gyenge 180 milliós adózott profit 2,15 milliárdra sokszorzódott.

A tulajdonosok 2 milliárd 287 millió forint osztalékot szavaztak meg maguknak,

tehát az éves nyereséget az eredménytartalékból egészítette ki. (Az eredménytartalékban így is van ötmilliárd forint.) Az osztalék 51 százaléka a tulajdoni arányoknak megfelelően Garancsinak ment, a másik fele pedig tulajdonostársának, Scheer Sándornak.

Garancsi István főleg államilag szabályozott piacokon aktív, az online kasszás cégéből félmilliárd osztalékot vett ki, reklámcégéből közel százmilliót.