Deutsch Tamás szerint szégyen, hogy kiesett az MTK, bár elnökként ezért semmi felelősséget nem vállalt

futball
2017 május 31., 07:58
comments 93

Eltelt pár nap, mire megszólalt a kiesés után valaki az MTK-től. Maga Deutsch Tamás, az MTK elnöke adott interjút a klub honlapjának. 

Rögtön azzal a Deutschot mentegető megjegyzéssel kezdődött a beszélgetés, hogy „az MTK Budapest sportegyesület elnökeként ugyan nem tölt be semmilyen tisztséget a focicsapatot működtető MTK Budapest Labdarúgó Zrt-ben, de a közvélemény vele azonosítja a klubot”, ami annyira nem meglepő, hiszen rendszeresen szívesen nyilatkozik az új stadionról és a focicsapatról is. 

MTI Fotó: Beliczay László
photo_camera MTI Fotó: Beliczay László

A felvezetés után nem meglepő, hogy szégyennek tartja ugyan a kiesést az NBI-ből, elnézést is kér a szurkolóktól, de azért személyesen semmilyen felelősséget nem vállal. Aki felelős: „A labdarúgó vállalat vezetőinek, a szakmai stábnak, a játékosoknak el kell fogadniuk, hogy nem arról van szó, hogy ötös helyett hármas jegyet kaptak, hanem arról, hogy egy hatalmas karó szerepel a bizonyítványban.”

Deutsch maga egy ügyes megoldással egyszerűen szurkolóvá varázsolja magát, aki számon kéri a felelősöket: 

„Az a korrekt, ha elfogadják a kritikát, tovább megyek, miután én szurkoló is vagyok, nekem is lesújtó a véleményem, hasonlóan azokéhoz, akik most vaskos kifejezésekkel kérik számon a kiesést.”

Deutsch szerint egyébként a kudarc nehezen magyarázható, mert az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. stabil anyagi helyzetben van, a csapat a költségvetése az elsőosztály középmezőnyéhez tartozik. A játékoskeret minősége is alkalmas lett volna, hogy gond nélkül bentmaradjon a csapat. A megfelelő infrastruktúra hiányával sem lehet magyarázni a rettenetes produkciót, hiszen „csak rá kell nézni a tényleg gyönyörű új stadionunkra!” Szurkolók is voltak, Deutsch egyenesen 2400-as átlagnézőszámot említ, a „két vezetőedző pedig az MTK-t régóta segítő, a szurkolók által is támogatott szakember volt, megkérdőjelezhetetlen szakmai múlttal”. 

Akkor mi volt a baj? Deutsch szerint alapvető hiba volt, hogy amikor három és fél éve új tulajdonosai lettek a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságnak, az új tulajdonosok és az új menedzsment békés átmenetet hirdetett: megtartottak mindent és mindenkit a múltból, és így próbáltak lépésről lépésre változtatni, építkezni. Az elnök szerint azoknak lett igazuk, akik azonnali és radikális változtatásokat javasoltak. Ezért Deutsch meghirdette, hogy 

„Mindent, ami a teljes zsákutcát jelentő elmúlt közel tíz évhez tartozik, ki kell hajítani, és teljesen új dolgot kell csinálni!”

Erről egyébként a testvérével, Deutsch Péter tud majd egyeztetni, aki az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója március óta, korábban is tagja volt a vezetésnek.

Az MTK elnöke szerint teljesen elhibázott volt eddig a klub játékosértékesítési stratégiája. „Nem 16-18 éves korban kell eladni a legjobb focistákat, hanem olyan szakmai munkát kell végezni, hogy ezek a kiemelkedő tehetségű fiúk minél hamarabb bemutatkozhassanak a felnőtt csapatban, és 20-22 évesen, fizikailag, technikailag, játékintelligenciában, mentálisan, nyelvtudásban, a személyes image felépítésében, ötven-száz mérkőzéssel a hátuk mögött lehessen tárgyalni az eladásukról! Ezt a rossz gyakorlatot is hoztuk magunkkal, sajnos engedtük, hogy folytatódjon. Hiba volt.”

Deutsch azt is mondta, hogy hiába áltatják magukat azzal, hogy milyen kiemelkedő színvonalú az MTK akadémiai képzése és milyen nagy számban építenek be saját nevelésű, fiatal játékosokat a csapatba. „Ezzel szemben, a nagyszerű sikert elérő U17-es válogatottban egyetlen MTK játékos sem volt, csupán MTK nevelésű futballista volt a csapatban, és az elmúlt két évben nem épült be szinte senki a fiatalok közül a felnőtt csapatba, ráadásul az NB III-as együttesünkből sem érkezett egyetlen játékos sem az első kerethez”.

Az elnök a lehető leggyorsabb visszajutást tűzte ki célul. Az MTK hat éve is kiesett az NBI-ból, akkor tényleg visszajutott egy idény alatt. Deutsch arról beszélt, hogy új befektető is jön. „A következő idényben nem lesz olyan klub a másodosztályban, mely említést érdemlően jobb anyagi körülmények között működik, mint az MTK Budapest.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.