Mészáros Lőrinc üzlettársának sikerült a csoda: negyedére zuhanó bevétel mellett ugyanakkora orbitális gigaprofit

Kevés cégnek sikerül az a bravúr, hogy egy sanyarú évben, amikor a negyedére zuhannak a cég bevételei, továbbra is hatalmas profitot sikerüljön elérni. Pedig éppen ez történt Mészáros Lőrinc egyik jelentős üzlettársával, a Duna Aszfalt tulajdonosával, Szíjj Lászlóval a 2016-os üzleti év végén.

Az már látszott a tavalyi makrogazdasági adatokból, hogy az uniós pénzekből finanszírozott nagy építőipari beruházások súlyosan visszaestek, és ezért sejthető volt, hogy a Fidesz-közeli cégek közül a legnagyobb útépítési közbeszerzés-sorozatnyertes, a Duna Aszfalt eredményét fogja a leginkább lerontani. (Gyakorlatilag ez volt az a cég, ami átvette a Simicska-féle Közgép helyét az állami útépítéseknél.)

A Duna Aszfalt bevételei gyakorlatilag összeomlottak:

124,5 milliárd forintról 32,5 milliárd forintra esett vissza a cég nettó árbevétele 2016-ban, ám a profit ugyanúgy 11,1 milliárd forint volt, mint egy évvel korábban.

Ez azt is jelenti, hogy a profitráta 9 százalékról 34 százalékra javult. Szíjj úgy döntött, a 11,1 milliárd forintos nyereségből 7,5 milliárd forintot vesz ki a cégéből osztalék formájában. Erre a pompás nyereségre mindössze 190 millió forintot adózott a cég.

A Duna Aszfalt eredményét egyébként jelentősen javította egy egymillárdos tétel a "kamatjellegű bevétel" soron, ami feltehetőleg valamelyik Duna Aszfalt-leányvállalatból származhatott. Nem a Magyar Építő Zrt. nevű leánycégéből, mert ez utóbbi nem fizetett osztalékot 440 milliós tavalyi nyeresége után.

Szíjj László egyébként tavalyi hírek szerint az MKB bank 45 százalékát megvásárló METIS Magántőke alap legnagyobb befektetője. Közös cégei is vannak Mészáros Lőrinccel, a CLH Kft. és a CLH Kílmaszervíz Kft.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.