Mészáros Lőrinc üzlettársának sikerült a csoda: negyedére zuhanó bevétel mellett ugyanakkora orbitális gigaprofit

Kevés cégnek sikerül az a bravúr, hogy egy sanyarú évben, amikor a negyedére zuhannak a cég bevételei, továbbra is hatalmas profitot sikerüljön elérni. Pedig éppen ez történt Mészáros Lőrinc egyik jelentős üzlettársával, a Duna Aszfalt tulajdonosával, Szíjj Lászlóval a 2016-os üzleti év végén.

Az már látszott a tavalyi makrogazdasági adatokból, hogy az uniós pénzekből finanszírozott nagy építőipari beruházások súlyosan visszaestek, és ezért sejthető volt, hogy a Fidesz-közeli cégek közül a legnagyobb útépítési közbeszerzés-sorozatnyertes, a Duna Aszfalt eredményét fogja a leginkább lerontani. (Gyakorlatilag ez volt az a cég, ami átvette a Simicska-féle Közgép helyét az állami útépítéseknél.)

A Duna Aszfalt bevételei gyakorlatilag összeomlottak:

124,5 milliárd forintról 32,5 milliárd forintra esett vissza a cég nettó árbevétele 2016-ban, ám a profit ugyanúgy 11,1 milliárd forint volt, mint egy évvel korábban.

Ez azt is jelenti, hogy a profitráta 9 százalékról 34 százalékra javult. Szíjj úgy döntött, a 11,1 milliárd forintos nyereségből 7,5 milliárd forintot vesz ki a cégéből osztalék formájában. Erre a pompás nyereségre mindössze 190 millió forintot adózott a cég.

A Duna Aszfalt eredményét egyébként jelentősen javította egy egymillárdos tétel a "kamatjellegű bevétel" soron, ami feltehetőleg valamelyik Duna Aszfalt-leányvállalatból származhatott. Nem a Magyar Építő Zrt. nevű leánycégéből, mert ez utóbbi nem fizetett osztalékot 440 milliós tavalyi nyeresége után.

Szíjj László egyébként tavalyi hírek szerint az MKB bank 45 százalékát megvásárló METIS Magántőke alap legnagyobb befektetője. Közös cégei is vannak Mészáros Lőrinccel, a CLH Kft. és a CLH Kílmaszervíz Kft.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.