Mészáros Lőrinc üzlettársának sikerült a csoda: negyedére zuhanó bevétel mellett ugyanakkora orbitális gigaprofit

2017 május 31., szerda 9:38
92

Kevés cégnek sikerül az a bravúr, hogy egy sanyarú évben, amikor a negyedére zuhannak a cég bevételei, továbbra is hatalmas profitot sikerüljön elérni. Pedig éppen ez történt Mészáros Lőrinc egyik jelentős üzlettársával, a Duna Aszfalt tulajdonosával, Szíjj Lászlóval a 2016-os üzleti év végén.

Az már látszott a tavalyi makrogazdasági adatokból, hogy az uniós pénzekből finanszírozott nagy építőipari beruházások súlyosan visszaestek, és ezért sejthető volt, hogy a Fidesz-közeli cégek közül a legnagyobb útépítési közbeszerzés-sorozatnyertes, a Duna Aszfalt eredményét fogja a leginkább lerontani. (Gyakorlatilag ez volt az a cég, ami átvette a Simicska-féle Közgép helyét az állami útépítéseknél.)

A Duna Aszfalt bevételei gyakorlatilag összeomlottak:

124,5 milliárd forintról 32,5 milliárd forintra esett vissza a cég nettó árbevétele 2016-ban, ám a profit ugyanúgy 11,1 milliárd forint volt, mint egy évvel korábban.

Ez azt is jelenti, hogy a profitráta 9 százalékról 34 százalékra javult. Szíjj úgy döntött, a 11,1 milliárd forintos nyereségből 7,5 milliárd forintot vesz ki a cégéből osztalék formájában. Erre a pompás nyereségre mindössze 190 millió forintot adózott a cég.

A Duna Aszfalt eredményét egyébként jelentősen javította egy egymillárdos tétel a "kamatjellegű bevétel" soron, ami feltehetőleg valamelyik Duna Aszfalt-leányvállalatból származhatott. Nem a Magyar Építő Zrt. nevű leánycégéből, mert ez utóbbi nem fizetett osztalékot 440 milliós tavalyi nyeresége után.

Szíjj László egyébként tavalyi hírek szerint az MKB bank 45 százalékát megvásárló METIS Magántőke alap legnagyobb befektetője. Közös cégei is vannak Mészáros Lőrinccel, a CLH Kft. és a CLH Kílmaszervíz Kft.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt