Trump lányának cipőit gyártó üzemben nyomozott a munkakörülmények után, a kínai hatóságok őrizetbe vették

külföld
2017 május 31., 20:49
comments 14

A kínai aktivistát azután vették őrizetbe a hatóságok, hogy beépülve nyomozott azután, hogy valóban megsértik-e a munkavállalók jogait abban a kínai üzemben, ahol Ivanka Trump márkájának cipőit készítik. 

Hua Haifeng az amerikai székhelyű China Labor Watch (CLW) tagja. A szervezet állítása szerint az üzemből érkezett már jelentés kikényszerített túlórára és bérekkel történő visszaélésre is. Ivanka Trump ruhái mellett gyártják itt Karl Lagerfeld, Coach és Nine West egyes termékeit is. 

photo_camera Hua Haifeng

A CLW jelentése szerint két másik aktivistájuk, aki részt vett ebben a nyomozásban , eltűnt. 

Az Amnesty International azt gyanítja, hogy őket is őrizetbe vehették, és a három aktivista azonnali szabadon engedését követeli. A CLW Donald Trumphoz fordult, hogy járjon közbe az ügyben. 

Az AI kínai kutatója, William Nee szerint a három aktivista újabb áldozata lehet a kínai hatóságok agresszív kampányának, amit azok ellen az emberi jogi aktivisták ellen folytatnak, akiknek tengerentúli szervezetkehez van közük. 

Sem a kínai hatóságok, sem a Fehér Ház, sem Ivanka Trump részéről nem érkezett semmiféle reakció a hírekre. 

A CLW közleménye szerint Huát azért tartoztatták le, mert a gyanú szerint lehallgatókészüléket használt, de a szervezet szerint ezt a vádat nem támasztják alá tények. 

A CLW 17 éve követi a munkavállalók jogainak helyzetét kínai gyárakban, de ez volt az első eset, hogy egy aktivistájukat bűnügyi eljárás keretében őrizetbe vették. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.