A magyar úszószövetség nem érti, miért hozta a FINA azt a döntést, ami jól megszívatja Hosszú Katinkát

sport
2017 június 01., 07:34
comments 219

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) értetlenül áll a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) döntése előtt, ami jelentősen megváltoztatta a szabályokat a 2017-es úszó világkupa-sorozatra. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is élesen kritizálta korábban az új rendszert.

Az idén 9 állomásos világkupát érintő legfontosabb módosítás az, hogy egy versenyző egy versenyen maximum 4 egyéni számban indulhat.

A MÚSZ szerint ez korlátozza a versenyt, szűkíti az élsportolók versenylehetőségeit, és a világ legjobb úszónőjének is hátrányt jelentenek. (A korábbi években ugyanis előfordult, hogy Hosszú egy versenyen 10 vagy több számban is elindult.) „Ebben a helyzetben a Magyar Úszó Szövetség a FINA-nál kezdeményezi ezen új szabályok felülvizsgálatát, amelyhez kéri a FINA alelnökének, Gyárfás Tamásnak megértő támogatását is” – írja a MÚSZ.

„Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén... De mást nem”

közölte Facebook-oldalán Hosszú Katinka, aki 2012 óta minden évben megnyerte az összetett pontversenyt, csak tavaly 386 ezer dollárt (106 millió forint) keresett, és 73 aranyérmet gyűjtött. Szerinte a mostani változtatás Gyárfás Tamás FINA-alelnök bosszúja lehet.

Hosszú Katinka a sajtótájékoztatóján széttépi a Magyar Úszószövetség által neki felajánlott szerződés tervezetét a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2016. január 6-án.
photo_camera Hosszú Katinka többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző a sajtótájékoztatóján széttépi a Magyar Úszó Szövetség által neki felajánlott szerződés tervezetét a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2016. január 6-án. Fotó: Soós Lajos/MTI

A FINA ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu szerdán azt mondta, Gyárfás Tamásnak nincs köze a lebonyolítási rendszerben történt módosításokhoz, a döntés a FINA Úszó Technikai Bizottságának javaslatára született meg, és egy év tapasztalatai alapján vonják le a végső következtetéseket, hogy az újítás beválik-e.

Az úszók idei világkupa-sorozata, amit 25 méteres medencében rendeznek, augusztus 2-án kezdődik Moszkvában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.