Mészáros Lőrinc rátette a kezét a negyedik legnagyobb magyar bank, az MKB 49 százalékára

gazdaság
2017 június 01., 09:24
comments 239

A Mészáros Lőrinc többségi (közvetlenül 53 százalékos) tulajdonában álló alapkezelő, a Konzum Befektetési Alapkezelő átvette az MKB bank 45 százalékát birtokló METIS Magántőkealapot eddigi kezelőjétől, a Minerva Tőkealap-kezelőtől, derült ki a Budapesti Értéktőzsde honlapjáról.

Ezzel a Mészáros Lőrinc-féle alapkezelő gyakorolja az MKB 45 százalékának megfelelő tulajdonosi jogokat. De ez még nem minden, mert a Konzum indít egy másik alapot, a METIS 2 Magántőke alapot, ami valakitől megvásárolja az MKB 4 százalékát.

Így összesen 49 százalékos befolyása lesz Mészárosnak az MKB-ban.

Korábbi, érdemben nem cáfolt sajtóértesülések szerint a METIS alap legnagyobb befektetője Mészáros üzlettársa és építőipari oligarcha kollégája, a Duna Aszfalt tulajdonosaként ismert Szíjj László.

Az MKB az ország negyedik-ötödik legnagyobb bankja, nemrég tudhattuk meg, hogy a másik nagytulajdonost, a strómangyanús indiai 30 százalékos tulajdonrészét kivásárolta két Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez köthető személy, Szemerey Tamás és Balog Ádám.

Szemerey 20, Balog 10 százalékot szerzett a bankban, amit az állam tavaly nyáron 37 milliárd forintért adott el, ám azóta valószínűleg többet ér. (BÉT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.