Matolcsy unokatestvére és Matolcsy jobbkeze vették meg Magyarország negyedik legnagyobb bankjának harmadát

gazdaság
2017 április 26., 15:46
comments 172

Mindig is lehetett sejteni, hogy az elképesztően drágán államosított, majd a veszteségeitől állami segítséggel megszabadított és reprivatizált MKB – a legutóbbi rangsor szerint a negyedik legnagyobb magyar bank – előbb-utóbb Matolcsy György környékén fog kikötni.

Most ez hivatalosan is megtörtént, derült ki az MKB közleményéből.

Szemerey Tamás – Matolcsy György unokatestvére – és Balog Ádám – Matolcsy György korábbi jobbkeze – ugyanis kivásárolták azt a strómangyanús indiai egyént, akit tavaly a látszat kedvéért "távol-keleti befektetőként" behoztak az üzletbe.

Rakesh Kumar Aggarwal, aki a színjáték miatt fizikai valójában is megjelent egy tavalyi sajtótájékoztatón, túladott a Graha Zrt-ben élvezett részesedésén, amin keresztül az MKB 30 százalékát birtokolta. (Eredetileg 45 százalékos tulajdonrésze volt, de 15 százalékot már átadott az MKB menedzsmentjének, köztük Balog Ádámnak, munkavállalói részvényprogram keretében.)

photo_camera Balról jobbra: Pellei József a Pannóni Nyugdíjpénztár részéről, Benczédi Balázs, a CIG-csoporttól, Sergei Galperin, a JP Morgan tanácsadója, Rakesh K. Aggarwal, a Blue Robin vezetője, Semsey Barna, a Blue Robin tanácsadója, és a Jaksa János, a Minerva Tőkealap-kezelő vezetője.

Az új felállás szerint a Szemerey Tamás tulajdonában álló Bankonzult Kft. 20,19 százalékos, a Balog Ádám tulajdonában álló Promid Invest Zrt. 9,81 százalékos tulajdonosok lettek a 119 milliárd forint saját tőkével rendelkező, az állami szanálásnak köszönhetően már nyereséges MKB bankban. (Az MKB 45 százalékos tulajdonosa a METIS Magántőke Alap, amiben a Schmidt Mária előtti Figyelő értesülései szerint Szíjj László, Mészáros Lőrinc üzlettársa a legnagyobb befektető.)

Szemerey Tamás többek között onnan ismert, hogy a Bankonzult a Növekedési Hitel Bank tulajdonosa, amely rengeteg projektet pénzel Matolcsy György környékén, többek között Matolcsy Ádám bútorgyár-vásárlását is ez a bank finanszírozta, éppen a Matolcsy György által indított növekedési hitelprogram forrásaiból, sok más érdekes dolog mellett (de a Bankonzult Kft. a fillérekért is lehajol).

Balog Ádám a KPMG-ben PWC-ben dolgozott adótanácsadóként, amíg Matolcsy György előbb NGM-államtitkárt, majd MNB-alelnököt, majd MKB-vezérigazgatót nem csinált belőle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.