Matolcsy unokatestvére és Matolcsy jobbkeze vették meg Magyarország negyedik legnagyobb bankjának harmadát

2017 április 26., szerda 15:46
172

Mindig is lehetett sejteni, hogy az elképesztően drágán államosított, majd a veszteségeitől állami segítséggel megszabadított és reprivatizált MKB – a legutóbbi rangsor szerint a negyedik legnagyobb magyar bank – előbb-utóbb Matolcsy György környékén fog kikötni.

Most ez hivatalosan is megtörtént, derült ki az MKB közleményéből.

Szemerey Tamás – Matolcsy György unokatestvére – és Balog Ádám – Matolcsy György korábbi jobbkeze – ugyanis kivásárolták azt a strómangyanús indiai egyént, akit tavaly a látszat kedvéért "távol-keleti befektetőként" behoztak az üzletbe.

Rakesh Kumar Aggarwal, aki a színjáték miatt fizikai valójában is megjelent egy tavalyi sajtótájékoztatón, túladott a Graha Zrt-ben élvezett részesedésén, amin keresztül az MKB 30 százalékát birtokolta. (Eredetileg 45 százalékos tulajdonrésze volt, de 15 százalékot már átadott az MKB menedzsmentjének, köztük Balog Ádámnak, munkavállalói részvényprogram keretében.)

Balról jobbra: Pellei József a Pannóni Nyugdíjpénztár részéről, Benczédi Balázs, a CIG-csoporttól, Sergei Galperin, a JP Morgan tanácsadója, Rakesh K. Aggarwal, a Blue Robin vezetője, Semsey Barna, a Blue Robin tanácsadója, és a Jaksa János, a Minerva Tőkealap-kezelő vezetője.

Az új felállás szerint a Szemerey Tamás tulajdonában álló Bankonzult Kft. 20,19 százalékos, a Balog Ádám tulajdonában álló Promid Invest Zrt. 9,81 százalékos tulajdonosok lettek a 119 milliárd forint saját tőkével rendelkező, az állami szanálásnak köszönhetően már nyereséges MKB bankban. (Az MKB 45 százalékos tulajdonosa a METIS Magántőke Alap, amiben a Schmidt Mária előtti Figyelő értesülései szerint Szíjj László, Mészáros Lőrinc üzlettársa a legnagyobb befektető.)

Szemerey Tamás többek között onnan ismert, hogy a Bankonzult a Növekedési Hitel Bank tulajdonosa, amely rengeteg projektet pénzel Matolcsy György környékén, többek között Matolcsy Ádám bútorgyár-vásárlását is ez a bank finanszírozta, éppen a Matolcsy György által indított növekedési hitelprogram forrásaiból, sok más érdekes dolog mellett (de a Bankonzult Kft. a fillérekért is lehajol).

Balog Ádám a KPMG-ben PWC-ben dolgozott adótanácsadóként, amíg Matolcsy György előbb NGM-államtitkárt, majd MNB-alelnököt, majd MKB-vezérigazgatót nem csinált belőle.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt