Napokon belül leszakadhat egy Jász-Nagykun-Szolnok megyényi jéghegy az Antarktiszról

2017 június 1., csütörtök 5:27
42

Napokon belül jelentősen megváltozhat az Antarktisz kinézete. A két walesi egyetemen, a swansea-in és az aberystwythin működő MIDAS Projekt kutatóinak tájékoztatása szerint május 25-31 között 17 kilométernyit haladt a repedés, amely egy nagyjából 5200 négyzetkilométeres, kb. Jász-Nagykun-Szolnok megyényi méretű jéghegy leszakadásához vezethet a Larsen C selfjégről - vagyis egy gleccser már az óceánon lebegő jégfolyamáról.

A MIDAS Projekt ábráján látható a repedés növekedése. A bal felső sarokban kiemelt képen pedig azt is megfigyelhetik, hogy a repedés az óceán irányába fordult. Grafika: MIDAS Projekt/USGS/ESA

A repedés mindössze 13 mérföldnyire van az óceántól, ha eléri, a világtörténelem eddigi legnagyobb feljegyzett jéghegye válhat le a kontinensről. Mivel az eddig az óceánnal párhuzamosan haladó repedés az elmúlt héten kilencven fokos kanyart véve az óceán irányába fordult, a kutatók szerint "valószínűleg nagyon rövid időn belül" leszakadhat a jéghegy.

Ennek pedig katasztrofális következményei lehetnek, 2002-ben a szomszédos Larsen B selfjég egy hasonló leszakadás után teljesen megsemmisült, írják a kutatók blogposztjukban.

"A jéghegy leszakadásával a Larsen C selfjég területe több mint tíz százalékát vesztheti el, ezzel a feljegyzett történelemben a legkisebb kiterjedését érheti el" - írták a kutatók, akik szerint ezzel az egész selfjég instabilabbá válhat, és felmorzsolódhat. (Via The Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt