Mások maradványaival együtt temették el Lech Kaczyńskit

külföld
2017 június 02., 11:31
comments 99
Jarosław kaczyński ikertestvére, Lech, és az egykori first lady, Marina Kaczyński portréját koszorúzza 2017. április 10-én.
photo_camera Jarosław kaczyński ikertestvére, Lech, és az egykori first lady, Marina Kaczyński portréját koszorúzza 2017. április 10-én. Fotó: Jan A. Nicolas/dpa Picture-Alliance/AFP

Nem válogatták szét túl gondosan a 2010 áprilisi szmolenszki légiszerencsétlenségben elhunytak maradványait az orosz hatóságok. A katyini megemlékezésre tartó lengyel elnököt, Lech Kaczyńskyt és kíséretét - például a teljes lengyel vezérkart - szállító különgép katasztrófájában 95-en vesztették életüket.

A balesetet a vizsgálatok szerint a pilóta hibája okozta, aki a sűrű ködben próbált landolni, miközben a fekete dobozon rögzített beszélgetések alapján folyamatosan zavarták a gép utasai, akik végső soron rábeszélték a manőverre. A tragédia nagyon megosztotta a lengyel közvéleményt, a tragédiában elhunyt elnök ikertestvére, a kormányzó Jog és Izgaságosság elnöke, Jarosław Kaczyński meggyőződése például, hogy testvére merénylet áldozata lett.

Épp ezért vizsgálódnak újra a hatóságok, amelyek a nyomozás részeként exhumálták az áldozatokat. Ekkor derült ki, hogy páldául Kaczyński elnök koporsójában még legalább két másik áldozat maradványai is nyugszanak, de legalább 11 másik áldozat koporsójában is több halott maradványait, testrészeit találták meg. Miron Chodakowski érsek koporsójában például csak az érsek felsőteste volt, az alsótest a lengyel hadsereg püspökéé, Tadeusz Płoski tábornoké volt. Bronisław Kwiatkowski tábornok koporsójából hét másik áldozat maradványai is előkerültek.

Az orosz külügyminisztérium és a Kreml egyelőre nem reagált a történtekre. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.