Trump távozásával lehetőség nyílik a klímavédelem komolyanvételére

Donald Trump csütörtöki döntésével háromra emelkedett azoknak az országoknak a száma, amelyek nem részesei a klímaváltozást okozó szennyezéskibocsátás önkéntes mérsékléséről szóló párizsi egyezménynek. Az Egyesült Államokon kívül csak a polgárháború dúlta Szíria és az egyezményt túl engedékenynek tartó, szigorú szabályozást követelő Nicaragua nem része a megállapodásnak, a világ többi 194 országa igen. Ezek pedig, bár nyilvánosan elítélték Trump döntését, maguk között inkább lehetőséget látnak ebben.

"Az elmúlt évtizedek egyeztetései során Kyotótól Párizsig az amerikaiak általában a rontópál szerepében voltak" - mondta például Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Vagyis terjed az a nézet, hogy Trump döntésével egy problémás partner távozott csak, ami lehetőséget teremt a hátramaradók szorosabb együttműködésére. Miközben a világ Trump döntésére várt, Brüsszelben kínai-európai csúcstalálkozót tartottak, melynek fontos témája volt a klímavédelem. "A mai bejelentés inkább felvillanyozott, mint gyengített minket, a most keletkezett vákuumot szélesebb és elkötelezettebb vezetés töltheti majd ki" - mondta például Miguel Arias Cañete európai energetikai és klímaügyi biztos.

Európai szempontból érthető az optimizmus. A Politico gyorselemzése szerint  korábbi tárgyalásokon az EU harmadhegedűs szerepbe kényszerült a két gazdasági szuperhatalom, Kína és az Egyesült Államok mögött. Az Egyesült Államok kiesésével az EU előtérbe kerülhet. És bár a világ legnagyobb kibocsátójának távozása az egyezményből nyilván csapás az egész keretrendszerre, az egyik legnehezebben meggyőzhető és legvonakodóbb résztvevő kiesésével akár könnyebbé is válhat a további lépések leegyeztetése.

Trump döntésében Emmanuel Macron is meglátta a lehetőséget. Televíziós beszédében, amelyben egyrészt visszautasította, hogy az Egyesült Államok visszacsalogatása érdekében gyengítsék az egyezmény tartalmát, azt ajánlotta az amerikai klímakutatóknak, hogy települjenek át Franciaországba.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.