Egy holland startup szerverekkel melegítené fel a vizet a zuhanyzáshoz

gazdaság
2017 június 03., 14:37

Ha valakinek volt már laptop az ölében, az nemcsak tudja, hanem tapasztalta is, hogy a számítógépek működés közben mennyi hőt termelnek. A hatalmas szerverparkok még több hőt termelnek, és ez komoly gondja is a szerverszolgáltatóknak: némelyek az északi sarkkörre, mások meg víz alá telepítik a szervereiket, hogy így harcoljanak a túlmelegedés ellen.

Egy holland startup, a Nerdalize viszont felhasználná ezt az energiát, méghozzá fűtésre. Egy kísérleti projektjükben már telepítettek fűtőtesteket, amiket egyetlen szerver fűtött. Elég hosszú időbe, egy órába telt, míg felmelegedtek, és nem is adtak sok hőt, de a dolog működött, ezért a cég, most egy újabb kísérleti fázist indít, erősebb eszközökkel.

Az augusztusban induló újabb projektjükben 42 holland háztartásba telepítenek majd szervereket, amik a melegvíz-ellátásért felelnek majd. A cég számításai szerint egy-egy háztartás évi 300 eurót, azaz kicsit több mint 90 ezer forintot takarít így meg, a szerverszolgáltatás pedig 50 százalékkal lenne olcsóbb a cégeknek. Ezen kívül minden egyes fűtőtest 3 tonna széndioxiddal csökkenti a károsanyag-kibocsátást is.

A cég az első célnak kitűzött 250 ezer eurót már összegyűjtöttek egy közösségi kampányban, az új cél, most a fél millió euró. (The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.