Egy holland startup szerverekkel melegítené fel a vizet a zuhanyzáshoz

2017 június 3., szombat 14:37
70

Ha valakinek volt már laptop az ölében, az nemcsak tudja, hanem tapasztalta is, hogy a számítógépek működés közben mennyi hőt termelnek. A hatalmas szerverparkok még több hőt termelnek, és ez komoly gondja is a szerverszolgáltatóknak: némelyek az északi sarkkörre, mások meg víz alá telepítik a szervereiket, hogy így harcoljanak a túlmelegedés ellen.

Egy holland startup, a Nerdalize viszont felhasználná ezt az energiát, méghozzá fűtésre. Egy kísérleti projektjükben már telepítettek fűtőtesteket, amiket egyetlen szerver fűtött. Elég hosszú időbe, egy órába telt, míg felmelegedtek, és nem is adtak sok hőt, de a dolog működött, ezért a cég, most egy újabb kísérleti fázist indít, erősebb eszközökkel.

Az augusztusban induló újabb projektjükben 42 holland háztartásba telepítenek majd szervereket, amik a melegvíz-ellátásért felelnek majd. A cég számításai szerint egy-egy háztartás évi 300 eurót, azaz kicsit több mint 90 ezer forintot takarít így meg, a szerverszolgáltatás pedig 50 százalékkal lenne olcsóbb a cégeknek. Ezen kívül minden egyes fűtőtest 3 tonna széndioxiddal csökkenti a károsanyag-kibocsátást is.

A cég az első célnak kitűzött 250 ezer eurót már összegyűjtöttek egy közösségi kampányban, az új cél, most a fél millió euró. (The Verge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt