Túl szelíd volt a fáramászó medve, lelőtték

Lelőtték vadászok a szlovákiai Kokava településen azt a szelíd anyamedvét, amely évek óta bóklászott a Magas-Tátra lábánál fekvő településeken, május elején pedig két bocsával együtt Ótátrafüreden felmászott egy húsz méter magas fára és hosszabb időre elfoglalta.

Spravatanap.sk

Kokava polgármestere, Julius Poroban azt állította pénteken, a medvét azért kellett megölni, mert rátámadt a vadászokra és a rendőrökre, akik el akarták kergetni a faluból. 

Az állat világhírű lett május 5-én, amikor a két boccsal együtt felmászott a magas fenyőfára. Akkor a tűzoltók kötelekkel egy közeli épület felé húzták a fát, majd nagynyomású vízsugárral próbálták megijeszteni a medvét, azt remélve, hogy ettől önszántából visszamászik a földre. Mivel azonban az állatok ettől csak még magasabbra másztak, és nagy volt a kockázata, hogy a kölykök a földre esnek, a tűzoltók felhagytak a próbálkozással.

Még aznap délután három óra körül az anyamedve lemászott a fáról, a közeli szemeteskonténerek felé futott, majd eltűnt a fák között. Kisvártatva visszatért, lehozta a kölyköket a fáról, ezután békésen visszatértek az erdőbe.

Szakemberek szerint az anyamedve, amely mintegy három éve időről időre feltűnt a Bilík menedékház környékén, egy nagytestű hím medvétől megrémülve menekülhetett bocsaival a fára, hogy megóvja őket. Sona Paulovicová szerint az állat meglehetősen szelíd volt, nem tartott az emberektől, minden további nélkül elsétált az útjába tévedők mellett.

A medvét már tavaly ki akarták lőni, mert rendszerint a reggeliző emberek közelében, a menedékház terasza alatt tanyázott. Akkor azonban a menedékház alkalmazottainak még sikerült meglágyítaniuk a vadászok szívét, mondván, majd petárdákkal távol tartják az egyébként ártalmatlan betolakodót. Paulovicová szerint azonban mára már az efféle hangkeltő eszközöktől sem riadt vissza.

A májusi fafoglalás után az embereket kedvelő anyamedve újra és újra feltűnt különböző falvakban, és Ingrid néven attrakcióvá vált a média és a turisták számára. A hatóságok figyelmeztetései ellenére a turisták és a helyi lakosok közvetlen közelről fotózták és filmezték a vadállatokat, nem törődve azzal, hogy az anyaállat agresszívvé válhat, ha veszélyben látja kölykeit.

Ingridet és két kölykét május közepén egyszer már elkábították és elszállították egy lakott településtől távoli erdőbe, a medvék azonban hamarosan visszatértek az emberek közelébe. Két nappal a kilövése előtt az anyaállattól elvették bocsait, megelőzendő, hogy kölykei védelmében támadóvá váljon. "Ingrid" azonban a lenyugvás helyett keresni kezdte a bocsokat, és visszatért a faluba, ahol utoljára látta őket.

Az elárvult medvebocsokat átmenetileg a bajmóci állatkertben helyezték el, később egy magyarországi medveparkba telepítik át őket. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.