Juhé, jön a zuhé!

A felhőszakadás veszélye miatt a keleti megyékben több járásra másodfokú riasztásokat adtak ki délután. Az érintett területeken a következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat le.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Itt az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-nél is több csapadék hullhat.

Szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyék területén. Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Több járásra már a riasztást is kiadták, így a következő órákban akár viharos széllel, jégesővel kísért zivatarok is várhatók.

Az Alföldön szórványosan, az Északi-középhegységben néhol várható zivatarok kialakulása, amikhez sok csapadék, viharos szél és jégeső társulhat. Kiemelten az Alföld délkeleti részén néhol heves zivatar is kialakulhat 40-50 mm feletti csapadékkal, nagyméretű jéggel és 80 km/óra feletti szélrohammal.

Az éjszaka elsősorban a Dunától keletre, majd kedden kora délelőttől már többfelé lehetnek zivatarok, villámok. Zivatarra nagyobb számban a középső és keleti országrészben kell számítani, de helyenként a Dunántúl más területein is előfordulhatnak, főként az esti órákban északnyugat felől érkező hidegfront miatt. A délnyugatról északkelet felé mozgó zivatarokat jellemzően felhőszakadás (25-35 mm csapadék), jégeső és viharos széllökések kísérhetik.

Helyenként, kiemelten Budapest térségében és az Északi-középhegység nyugati tájain ugyanakkor késő délutántól intenzív, heves zivatarok is kialakulhatnak, amikhez 80-90 km/óra feletti szélroham és nagyobb méretű jég is társulhat.

Kedden a késő esti óráktól a Dunántúl északnyugati felén is viharossá fokozódhat a szél.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 14-19, a legmagasabb hőmérséklet 26-31 fok között alakul.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.