Négy arab ország felfüggeszti diplomáciai kapcsolataiat a terroristákat pénzelő Katarral

Bahrein vádja szerint Katar terroristákat támogat, más országok belügyeiben kutakodik, az állami sajtója szabályos uszítást végez és azon dolgozik, hogy káoszba taszítsa Bahreint. A helyi külügy arról tájékoztatott, hogy 48 órán belül bezárják a dohai nagykövetségüket, a diplomatáknak ennyi idő alatt kell elhagyniuk az országot. Megszakítják Katarral a légi és tengeri összeköttetést is. A bahreini állampolgároknak két hetük van elhagyni az országot - írja az MTI összegzése.  

Felhőkarcolók Dohában, Katar fővárosában.Fotó: STRINGER/AFP

Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági okokra hivatkozva függeszti fel a diplomáciai összeköttetést, illetve a légi és tengeri útvonalakat Katar irányába. "A radikalizálódástól és terrortól akarjuk megóvni a királyságot" - fogalmaz az állami hírügynökség közleménye, amely arra sürgeti a szövetséges államokat, tegyenek ugyanígy. (A nyugaton egyébként gyakran hasonló, terrorizmust pénzelő vádakkal illetett) Szaúd-Arábia kivonja a katari erőket a jemeni polgárháborúban harcoló, szaúdi vezetésű alakulatokból is. 

Egyiptom szintén a katari állam terrorista - többek közt az Egyiptomban betiltott Muzulmán Testvériséghez fűződő - kapcsolatai miatt döntött a kapcsolatok felfüggesztése mellett, és lezárja az ország légterét és kikötőit a katari forgalom előtt. Az Egyesült Arab Emírségek szerint Katar aláássa a térség biztonságát, és terrorista sejteket pénzel. 

Katar egyelőre nem válaszolt a közleményekre. A Trump-látogatás idején még látszólagos egységet mutató arab országok közti vita azt követően élesedett ki újra, hogy május végén Doha azt állította, környező országok hackerei vették át az irányítást az állami hírügynökség felett. Állításuk szerint ennek volt köszönhető, hogy a katari emír, Sejk Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni egyik interjúját úgy hozta le a katari állami média, hogy abban az emír iszlamista csoportok támogatójának tűnt.