Most a pszichológusokat terelné felülről ellenőrzött szervezetbe a kormány

Egészségügy
2017 június 06., 07:46
comments 99

Újabb területet ér el a kormányzati központosítási és kamarásítási törekvés: a Magyar Nemzet szerint most az ország pszichológusait terelnék egyetlen, felülről ellenőrzött szervezetbe.

A lap szerint szakemberek, az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség is ellenzik az ötletett, de Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter továbbra is kitart a Magyar Pszichológuskamara terve mellett. A Magyar Nemzet úgy tudja, Balogék azt szeretnék, hogy a szervezetet majd az a Császár-Nagy Noémi vezesse, akinek cége, a Pszichoszomatikus Ambulancia Kft. korábban 13 millió forint értékben szerződött az Emmivel.

A pszichológuskamara ötlete először 2016 februárjában került nyilvánosságra, de akkor szinte minden érintett tiltakozott ellene. A 13 ezer magyar pszichológus jó része úgy gondolta, Császár-Nagyék egyszerűen le akarják nyúlni maguknak a szakmát.

Talán a tiltakozások hatására az EMMI most valamiféle „mini nemzeti konzultáció” segítségével szeretné meggyőzni a hazai pszichológustársadalmat, hogy nekik igenis szükségük van erre a kamarára.

A Magyar Nemzet szerint a kamara felállítását az EMMI-nél azzal indokolják, hogy ezzel lehetne kiszűrni a szakmából a mindenféle pszichológusként praktizáló kóklereket és sarlatánokat, és így végre mindenkinek világos lenne, hogy ki az igazi, egyetemi diplomával praktizáló pszichológus. A terv legnagyobb támogatója Császár-Nagy édesanyja, a szintén pszichológus, konzervatív nézeteiről ismert, Balog Zoltánnal és Orbán Viktorral is jó kapcsolatokat ápoló Bagdy Emőke.

A kamarásítási terv nyilvánvalóan találkozik a Fidesz terveivel, hiszen a kormány az utóbbi években többször bizonyította, hogy rajong az ilyen központilag irányított, látszólag civil kezdeményezésként indult „szakmai” szervezetekért. Ezek leghíresebb példája talán a Magyar Művészeti Akadémia.

2016 végén ennek ellenére úgy tűnt, hogy a kezdeményezés lekerül az asztalról, miután Rétvári Bence, az EMMI államtitkára bejelentette, hogy mégsem nyújtják be a törvénytervezetet. Később Lázár János is arról beszélt, hogy további egyeztetésekre van szükség, mert ebben a formájában a javaslatnak nincs többsége a parlamentben.

Mivel most ismét előkerült a Magyar Pszichológuskamara ötlete, jó esély van arra, hogy végül maga Orbán Viktor döntse el, szükség van-e a Bagdy-család alá rendelt szervezetre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.