Rituális támadások veszélyeire figyelmezteti a kopasz embereket a mozambiki rendőrség

külföld
2017 június 06., 18:31
comments 98

A rendőrség két brutális gyilkosság után adta ki a figyelmeztetést. A gyanú szerint a kopasz férfiakat azért ölhették meg, mert egyes testrészeiket boszorkány praktikákban használták fel. 

A két férfi holttestét fej nélkül találták meg, több szervük is hiányzott. A támadások az ország azon részén történtek, ahol a közelmúltban több hasonló támadás történt albínó emberek ellen is. 

A májusban elkövetett két gyilkosság után a rendőrség két gyanúsítottat fogott el. A rendőrség közleménye szerint ezután derült ki, hogy a támadók motivációja közösségük hitvilágából és babonáiból fakadhatott, ugyanis a közösségben, ahonnan származnak, él az a meggyőződés, hogy a kopasz emberek gazdagok. 

A gyilkosságok a malawi-i határtól pár kilométerre, Milange városában történtek. A két áldozat 40 év feletti férfi volt. 

A rendőrség két 20 év körüli gyanúsítottat vett őrizetbe. Vallomásuk szerint a meggyilkolt férfiak szerveit "gyógyítók" használták fel, hogy szerencsét hozzanak klienseik számára Tanzániában és Malawiban. A helyi rendőrség szerint ez volt az első alkalom, hogy ilyen támadás történt kopasz emberek ellen a régióban. Ugyanakkor a hasonló, boszorkánysággal összefüggő támadások nem ritkák: az ENSZ szerint 2014 óta több mint száz támadás történt albínó emberek ellen. Hasonló esetek történtek Tanzániában is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.