Úgy tűnik, hogy az Intercept maga buktatta le a szivárogtatóját

külföld
2017 június 06., 06:22
comments 58

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium már vádat is emelt az Intercepten hétfőn megjelent "Szigorúan Bizalmas" minősítésű NSA-s titkosszolgálati elemzés kiszivárogtatója ellen. A gyanú szerint az iratokat az NSA egy külsős vállalkozója, a Pluribus International Corporation legmagasabb biztonsági hozzáféréssel rendelkező 25 éves munkatársa, Reality Leigh Winner szivárogtatta ki az újságnak. Winner egy Augusta, georgiai bázison dolgozott és fért hozzá a szigorúan bizalmas jelentésekhez is.

link Forrás

Hogy ezt ilyen hamar kiderítette az FBI, annak Eric Geller, a Politico újságírója által közzétett vádirat alapján részben Winner, részben az Intercept elővigyázatlansága az oka, egyikük se volt a helyzet magaslatán. Winner például még arra se figyelt, hogy ne Augustában adja postára a kinyomtatott titkos iratokat, az Intercept pedig egyrészt megmutatta az iratokat az NSA-nek, amitől kommentárt várt a leleplezésre, az FBI-nak pedig még a borítékot is, rajta az augustai postabélyegzővel.

link Forrás

Az FBI nyomozói, akiket az NSA május 30-án, azután riasztott, hogy az Intercept kérdésekkel fordult hozzájuk az ügyben, hamar megállapították, hogy a megküldött iratok hajtogatva vannak, ami arra utalt, hogy azokat kinyomtatva csempészték ki a bázisról. Ezután megvizsgálták, hogy kik nyomtatták ki az iratokat.

link Forrás

Hat ilyen munkatársat találtak, köztük Winnert. A munkatársak számítógépeinek átvizsgálása után kiderült, hogy a hat közül egyedül Winner lépett kapcsolatba az Intercepttel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.