Úgy tűnik, hogy az Intercept maga buktatta le a szivárogtatóját

2017 június 6., kedd 6:22
63

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium már vádat is emelt az Intercepten hétfőn megjelent "Szigorúan Bizalmas" minősítésű NSA-s titkosszolgálati elemzés kiszivárogtatója ellen. A gyanú szerint az iratokat az NSA egy külsős vállalkozója, a Pluribus International Corporation legmagasabb biztonsági hozzáféréssel rendelkező 25 éves munkatársa, Reality Leigh Winner szivárogtatta ki az újságnak. Winner egy Augusta, georgiai bázison dolgozott és fért hozzá a szigorúan bizalmas jelentésekhez is.

Hogy ezt ilyen hamar kiderítette az FBI, annak Eric Geller, a Politico újságírója által közzétett vádirat alapján részben Winner, részben az Intercept elővigyázatlansága az oka, egyikük se volt a helyzet magaslatán. Winner például még arra se figyelt, hogy ne Augustában adja postára a kinyomtatott titkos iratokat, az Intercept pedig egyrészt megmutatta az iratokat az NSA-nek, amitől kommentárt várt a leleplezésre, az FBI-nak pedig még a borítékot is, rajta az augustai postabélyegzővel.

Az FBI nyomozói, akiket az NSA május 30-án, azután riasztott, hogy az Intercept kérdésekkel fordult hozzájuk az ügyben, hamar megállapították, hogy a megküldött iratok hajtogatva vannak, ami arra utalt, hogy azokat kinyomtatva csempészték ki a bázisról. Ezután megvizsgálták, hogy kik nyomtatták ki az iratokat.

Hat ilyen munkatársat találtak, köztük Winnert. A munkatársak számítógépeinek átvizsgálása után kiderült, hogy a hat közül egyedül Winner lépett kapcsolatba az Intercepttel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt