Hallod ezt a zakatolást? Ez az őrülten száguldó magyar gazdaság zaja!

gazdaság
2017 június 07., 08:37
comments 137

Még annál is jobban ment a magyar gazdaság az első negyedévben, mint azt az előzetes adatokból látni lehetett: 3,7 százalék helyett 3,8 százalék volt a növekedés. Ez két éve a legjobb adat.

photo_camera Naptárhatással kiigazított adatok. Forrás: KSH.

Egyben látszólag megtört egy trend, 2014 eleje óta egyre enerváltabb volt a növekedés lendülete, most viszont újra négy százalék közelébe ugrott.

Ennél is biztatóbb, hogy a növekedés most kifejezetten széles alapokon nyugszik. Egyrészt magához tért az ipar: 6,8 százalékkal növekedett 2016 első negyedévéhez képest, a változásokra érzékenyebb feldolgozóipar pedig 7,6 százalékkal (ennek elsősorban az európai felvevőpiacok lendülete az oka). Másrészt a belső fogyasztás is erős: háztartások 2,5 százalékkal fogyasztottak többet, a szolgáltató szektor 3 százalékkal bővült éves összevetésben.

Az már az uniós források lehívásának felpörgésére utalhat, hogy az építőipar 24 százalákkal bővült az egy évvel korábbi időszakhoz képest, és a beruházások is visszatértek az egy éve tartó tetszhalál állapotából. Azért annyira még mindig nem jó a helyzet, ha a beruházási ráta négy negyedéves átlagát nézzük, ez most is az amortizációt éppen hogy pótló 20 százalék alatt van (és jelentős részben az országnak nem sok hatékonyságbővülést hozó uniós pályázatok csatornázásából áll):

Annak ellenére nőtt a GDP ilyen jelentősen, hogy a külkereskedelmi többlet visszaesett, az időjárás miatt véletlenszerűen változó mezőgazdaság teljesítménye pedig 6,3 százalékkal romlott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.