Megint elítélték a korábban felmentett, és rekord kártérítést is kapó Burka Ferencet és fiát

bűnügy
2017 június 07., 10:03
comments 316

Perújítási eljárásban társtettesként elkövetett emberölés miatt 12, illetve 10 év fegyházbüntetésre ítélte idősebb Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet a Debreceni Törvényszék. Az elsőfokú ítélettel a törvényszék hatályon kívül helyezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság és a Debreceni Ítélőtábla korábbi, az emberölési ügyben bizonyítottság hiányában hozott felmentő határozatát.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A bűncselekmény 1999 márciusában történt Újszentmargitán. A sértettre álmából felriasztva támadtak rá, és a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy belehalt. A gyilkossággal megvádolt apát és fiát társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében találta vétkesnek 2002-ben a bíróság, amiért 15, illetve 13 év fegyházbüntetést kaptak. A Szegedi Ítélőtábla másodfokú végzése hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, az új eljárásban pedig bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették őket.

A két férfi az előzetesben és házi őrizetben töltött évekért összesen 45 millió forint kártérítést kapott 2007-ben. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség perújítási nyomozást rendelt el az ügyben 2012-ben, mivel a vádhatóság szerint „új és perdöntő bizonyítékokat” sikerült beszerezni, többek között terhelő vallomásokról, tárgyi bizonyítékokról, szakértői véleményekről és lehallgatott telefonbeszélgetésekről volt szó. Ebben az eljárásban hirdettek most elsőfokú ítéletet Debrecenben.

Az Abcúg nemrég írt arról, hogy a vádlottak vesztét egy rozsdás antenna és Burka Ferenc unokája okozhatja, aki sosem tudta feldolgozni, hogy gyilkos lehet az apja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.