Marad a „külföldről támogatott” stigma, a legfontosabb kérdésben nem enged a kormány a civiltörvényből

politika
2017 június 08., 12:54
comments 114

Hiába fogadkozott a kormány, hogy figyelembe veszik a Európai Tanács jogállamiságot felügyelő szervezete, a Velencei Bizottság javaslatait, a legfontosabb ponton nem puhítanak a civiltörvényen.

A "külföldről támogatott" civileknek továbbra is minden olyan kiadványukon szerepeltetni kell ezt az elnevezést, ami a sajtótörvény hatálya alá esik.

A Velencei Bizottságnak talán az volt a legfontosabb kritikája a törvénnyel kapcsolatban, hogy aránytalan azt kérni az érintett szervezetektől, hogy minden kiadványukon szerepeltessék a "külföldről támogatott" besorolást. A bizottság szerint arra kötelezni a civileket, hogy ezt ismételgessék minden kiadványaikon azt sugallja, hogy külföldről támogatást kapni valami gyanús dolog.

Ez a rész, nem változott a tervezetben, erre a kritikára nem volt vevő a kormány.

Lázár János főminiszter még bizonytalanul fogalmazott heti sajtótájékoztatóján, amikor erről a kötelezettségről kérdeztük, de pontosítást ígért, és csütörtök délután a Miniszterelnökségről telefonon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a sajtótörvény hatálya alá tartozó kiadványokon szerepelnie kell majd a "külföldről támogatott" szövegnek.

A médiatörvény szerint egyébként kiadványnak számít:

a) könyv nyomtatott vagy elektronikus formában, lemezen, kazettán, más fizikai hordozón; online és letölthető könyv;
b) sajtótermék nyomtatott vagy elektronikus formában; online és letölthető időszaki kiadvány;
c) egyéb nyomtatott anyag (címtár, névtár, grafikát, rajzot vagy fotót tartalmazó kiadvány, térkép; röplap; nyomtatott képeslap, üdvözlő- és más hasonló kártya; nyomtatott kép, minta, fénykép; nyomtatott naptár; nyomtatott üzleti reklámanyag, katalógus, prospektus, reklámposzter és hasonlók; egyéb szöveges kiadvány) ide nem értve: nyomtatott öntapadó papír (matrica), postai, jövedéki, illeték- stb. bélyeg, bélyegnyomott papír, csekk, bankjegy, részvény, értékcikk, kötvény, okirat és hasonlók;
d) film-, video-, televízióműsor-készítés termékei (nyilvános közlésre szánt film filmszalagon, videokazettán, -lemezen, más fizikai hordozón; letölthető film, videó);
e) hangfelvétel (nyilvános közlésre szánt, műsoros hangszalag, hanglemez, letölthető hangtartalom);
f) zenemű (nyomtatott zenemű, zenemű elektronikus formában, letölthető zenemű)

Lázár János a kormányinfón arról beszélt, hogy változtatnak a szankciókon is, tehát, hogy mi történik, ha egy civil szervezet nem tesz eleget a törvényben előírt kötelezettségeknek. Itt a Velencei Bizottság kifogásolta a szankciókat, arról írtak, hogy túl szigorú a Gulyás Gergely és fideszes társai által készített törvényjavaslat, ami akár a civil szervezet megszüntetését is kilátásba helyezte. 

Lázár konkrétumokat nem tudott mondani, de a Miniszterelnökségen azt mondták, hogy hosszú eljárás lesz, sok figyelmeztetéssel. Ha a folyamat végén a civil szervezet megszüntetése továbbra is benne marad a törvényben, akkor ez sem tűnik komoly engedménynek a Velencei Bizottság felé.

Ami változott viszont, hogy már egy év alatt le lehet kerülni a listáról, a korábbi verzióban öt évig maradt volna "külföldről támogatott" szervezet az, aki egy évben 7,2 millió forint feletti támogatást kapott külföldről. Az új verzióban, a Velencei Bizottság javaslatára behoztak egy alsó értékhatárt is: az 500 ezer forint alatti támogatásokkal, még ha külföldről érkeznek is, nem kell tételesen elszámolniuk a civileknek. Itt a Velencei Bizottság azzal érvelt, hogy a kis adományozók nevének nyilvánossága sértheti az ő személyiségi jogaikat. Aki kis pénzt küld külföldről egy magyar civil szerevetnek, az joggal várhatja, hogy a neve ne jelenjen meg egy listán.

UPDATE: 1725

Elérhető az új javaslat szövege a parlamenti honlapon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.