Velencei Bizottság: a civiltörvény tervezete elvileg legitim célokat szolgál, de rossz, aránytalan eszközökkel

politika
2017 június 02., 17:27
comments 90

Az Európa Tanács alkotmányosságot és jogállamiságot felügyelő szervezetének előzetes véleménye szerint az Orbán-kormány civiltörvény-tervezete olyan, önmagukban legitim célokat szolgál, mint a civilszervezetek átláthatósága, ezen felül elvileg segítheti a pénzmosás és a terrorfinanszírozás elleni harcot. A szervezetnek azonban több komoly fenntartása van a törvényjavaslat konkrét rendelkezéseivel kapcsolatban. 

A tervezet legfeltűnőbb rendelkezése - és hazai ellenzői szerint egyetlen igazi célja -  hogy a külföldi forrásból évente több, mint 7.2 millió forintot kapó civil szervezeteknek a regisztrációjuk után minden online és nyomtatott kiadványukon, anyagukon fel kelljen tüntetniük, hogy ők egy külföldről támogatott szervezet. A Velencei Bizottság szerint a "külföldről támogatott szervezet" kifejezés önmagában ugyan semlegesnek minősülne, például a stigmatizáló "idegen ügynökhöz" képest, de a magyar kormányzat agresszív kommunikációs kampánya miatt a valóságban hátrányok érhetik az így felcímkézett szervezeteket a legitim tevékenykedésük során, így ez a javaslat a VB szerint lehetőséget ad a diszkriminációra.

A Bizottság azt javasolja, hogy a magyar kormány a törvényjavaslat elfogadása előtt egyeztessen az összes érintettel.

A VB szerint nem világos, hogy az új törvény hatálya alól miért mentesülnének bizonyos civil szervezetek - a sport- és vallásos civilek például. A magyar kormánynak vagy világosan meg kéne magyaráznia a kivételek okát vagy megszüntetni a mentesség lehetőségét - mondja ki a dokumentum. 

A Velencei Bizottság előzetes véleménye szerint pozitív, hogy a törvényjavaslat fokozatos szankciókat vezetne be, ezeknek a szankcióknak viszont arányosabbaknak kellene lenniük, és eleve csak olyan esetekben szabadna büntetni, ha egy szervezet a legfontosabb törvényi előírásokat szegi meg. A VB elfogadhatalannak tartaná, ha az előírások nemteljesítése miatt lehetőség nyílna civil szervezetek feloszlatására. 

A VB túl hosszúnak és önkényesnek tartja azt a hároméves átmeneti periódust, ameddig egy szervezet nem kaphatna külföldről támogatást, amennyiben le akarna kerülni a külföldről támogatott szervezetek listájáról. Ehelyett egyéves átmeneti időszakot ajánlanak. 

A Velencei Bizottság túlzónak és emiatt elfogadhatatlannak tartaná, ha a listára kerülő civil szervezeteknek minden nyomtatott kiadványukon, sajtótermékükön és egyéb publikációjukon fel kellene tüntetniük, hogy ők külföldről támogatott szervezetek. A kötelezően nyilvánosságra hozandó adatok  között csak a legnagyobb támogatókat lenne érdemes felsoroltatni, különben a rendelkezés aránytalan kötelezettséget róna az érintettekre - mondja ki az előzetes vélemény.

A Velencei Bizottság friss dokumentuma itt olvasható el angol nyelven.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.