Valaki jól bevásárolt a Mészáros Lőrinc-részvényből, mielőtt kiderült volna, hogy megveszik az MKB-t

Mészáros Lőrinc egyik tőzsdei cége, a Konzum Nyrt. tulajdonában álló Konzum alapkezelő megvásárolta az MKB 49 százalékát, derült ki a múlt héten. A hírre értelemszerűen még az eddigieknél is jobban is megőrült a tőzsde, a Konzum árfolyama már 770-et verdesi (Mészáros Lőrinc szerepvállalása előtt ötven forint körül volt az árfolyam).

A vásárlás tényét június 1-én jelentették be, ám az üzletet már korábban megkötötték.

A hvg.hu cikke szerint a tőzsdei érdekvédelmi szervezet, a Tebész vezetője, Dióslaki Gábor szerint feltűnő, hogy május 30-án és 31-én milyen élénk kereskedés folyt a Konzum részvényeivel. És tényleg, elég egy pillanatást vetni erre az ábrára:

Május 30-án és 31-én több mint 1,2 millió darab részvény cserélt gazdát, pedig akkor még semmi nyilvános hír nem volt a cég körül.

A Tebész beadványban fordul az MNB-hez bennfentes kereskedés gyanúja miatt, a Konzum viszont sérelmezi, hogy a szervezet kritizálja, ezzel ugyanis "sérül a jó hírnévhez való joguk".

Az MKB 45+4 százaléka egyébként METIS Magántőke Alap tulajdonában van, aminek kezelését átvette a Konzum Alapkezelő, így ő vált a tulajdonosi jogok gyakorlójává. Hogy ki az igazi tulajdonos (ki birtokolja a befektetési jegyeket), az titok.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.