A zikafertőzött anyák 5 százalékának született rendellenességgel a gyermeke

Egészségügy
2017 június 09., 12:03
comments 12

A terhesség egész ideje alatt veszélyes a magzatra a zikavírus, derült ki az amerikai járványügyi központ a CDC most publikált jelentéséből, melyben elsőként dolgozták fel a Puerto Ricóban, Amerikai Szamoán, a Mikronéziai Szövetségi Államokban, a Marshall-szigeteken és az Amerikai Virgin-szigeteken gyűjtött adatokat. A 2016. 01. 01-2017. 04. 25. közti időszakban gyűjtött adatok alapján

  • a terhesség első trimeszterében fertőzött nők 8%-a;
  • a második trimeszterben fertőzött nők 5%-a;
  • a harmadik trimeszterben feertőzöttek 4%-a

hozott világra a zikavírussal összefüggő születési rendellenességgel sújtott csecsemőt. A zikavírusról már egyértelműen kimutatták, hogy kisfejűséget, egy olyan ritka születési rendellenességet okoz, amelyben a csecsemő a normálisnál kisebb fejkörfogattal és aggyal születik. Ez egész életére kiható fogyatékosságot okoz.

Puerto Rico a hét elején jelentette be, hogy területén véget ért a zikajárvány, az új esetek száma csökken. A CDC ugyanakkor ismét arra szólította fel a várandós nőket, hogy ne utazzanak a szigetországba, valamint olyan helyekre, ahol a főként egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette zikavírus még mindig aktív. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.